Ако искате да размножите асма или лоза от определен сорт, използвайте пръчките за директно засаждане или за да се снабдите с калеми за присаждане. За предпочитане е да го сторите есента, преди големите студове. Необходимо е да изчакате да приключи гроздоберът и листата от лозата да окапят. Снабдяването с лозовия материал може да стане и рано напролет, когато се режат лозите, но тогава има вероятност част от зимните очи да са измръзнали. Набиран през есента лозовият материал за размножаване се съхранява през зимата. За целта предварително се маркират лозите, от които ще се вземат пръчките. Те трябва да са здрави, типични за сорта и добре родили. Пръчките да са добре узрели, с дебелина около 10 мм в средата. Отрязват се на 2 см от възела и се премахва връхната част. Ако са необходими повече пръчки, те се навръзват на снопчета. След това особено важно е правилно да се съхранят. Обикновено се използва избата. Температурата не трябва да пада под 0ºС, нито да е по висока от 6-7ºС. Под пръчките, които се поставят изправени, се насипва влажен пясък около десетина сантиметра. Основата им се засипва с около 10 см чист ситен речен влажен пясък. През зимата се поддържа навлажнен. Не се преовлажнява, за да не загние лозовия материал.
Зеленчуците, които се отглеждат като втори култури изискват подходящо торене, което да бъде съобразено със специфичните климатични условия на летния сезон. Високите температури, голямото изпарение, ни...
Наричат хортензията най-хубавото украшение на градината. Убеждаваме се в това само като погледнем високия кичест храст с огромните - до 30 см, бухнали съцветия. Това е един от най-обилно и най-продъ...
Най-подходящото време за засаждане на касиса е след листопада. Тогава при ранната есен растенията се вкореняват добре и студът през зимата не може да ги изтегли. За да изберем подходящото място, трябв...
Картофите са много взискателни към запасеността на почвата с хранителни вещества. Най-голяма нужда от хранителни вещества, картофите имат при интензивното нарастване на надземната им маса и на клубен...