23.01.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  1750  |   0  
Корените на лозата също се режат
Ако преди година-две сте си засадили лози, през август трябва да изрежете росните корени. Разкрийте купчинките и лозичките до 2/3 от дължината им и с ножиците или с остро ножче изрежете всички корени, които видите.
За разлика от пролетното изрязване, сега няма да възстановявате купчинките до есента, за да може слънцето да закали младите леторасти в основата на лозата.
Често лозарите се притесняват да правят тази операция. Страхуват се да не наранят неукрепнало растение. Трябва обаче да се знае, че по цялата дължина на лозовия резник, който се превръща в подземно стъбло на лозата, се развиват корени, най-вече в областта на възлите. Най-ниско разположените са наречени основни или стъпални корени, в средата са междинните, а най-плитко са повърхностните.
Важни са стъпалните корени. Те са най-дълги и най-дебели и проникват на голяма дълбочина. Основната им маса обаче се разполага на 60-80 до 100 см. Отделни стъпални корени проникват и до 3-4 м, а в леки и песъчливи почви и до 15-20 и имат главно водоснабдителна функция.
Всичко това не означава, че междинните и повърхностните не играят никаква роля при хранетето на лозата. Но особено в млада възраст те потискат стъпалните. Затова периодично трябва да се изрязват.
При засаждането те предварително се изрязват. На тяхно място обаче се появяват нови. Лозарите ги наричат росни. При благоприятни условия може да се развият толкова, че силно да потиснат стъпалните. Така лозата ще страда силно дори от неголяма лятна суша.
Понякога корени развива и присаденият калем. Тогава е възможно те да останат единствени и подложката да загине. Това никак не е добре, защото корените на присадения културен сорт са податливи на филоксерата.
Независимо че сега ще изрежете повърхностните и междинните корени, нови пак ще се образуват. Ще ги премахвате през следващите две години.
29.07.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020