Градина » Кога да подкастрим къпините

 Кога да подкастрим къпините

Повечето сортове къпини понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени вреди. Често причината за уврежданията не е ниската температура, а вятърът, които изсушава кората на издънките. Ако храстите останат неизрязани до края на зимата, то плододалите стелещи се издънки предпазват дървесината за следващата година. Подходящият срок за резитба в този случай е през февруари до към началото на март.
Ако отглеждате къпини в район със студена зима, то храстите се изрязват през есента и се оставят да полегнат върху почвата. Силните стелещи се издънки се притискат към почвата с косо разположени колове. За да се намали рискът при презимуването, редовете се застилат с борови стърготини, картофени стъбла и листа, царевичак. През пролетта стелещите се издънки трябва да бъдат прикрепени. Както малината, така и къпината плододава на израсналите през миналата година издънки. Всяка година от адвентивните пъпки на коренището се развиват нови пръчки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Растителната защита през февруари

В стъклените оранжерии картофената мана е опасна болест за доматите, както за младите растения, така и за растенията напреднали в развитието си. Преглеждайте редовно растенията и при поява на болестта...

Бъдете внимателни с присадените дръвчета

На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния...

Филизенето не е за пренебрегване

То представлява пълното премахване на млади леторасти, които в ранна възраст се наричат филизи. Оттам и името на тази резитбена операция. Извършва се докато филизите са крехки с пръсти. Ако вдървесине...

Сега се оформят главите на карфиола

Цветното зеле образува главичките си през септември, а и през октомври в зависимост от това кога сте засадили растенията. Главите ще станат едри и здрави, ако през този период подхраните лехите, за 10...

Начало