Градина » Грахът се бере преди да е узрял

 Грахът се бере преди да е узрял

Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се бере от юни в зависимост от сорта.
Беритбата се извършва в техническа зрелост, когато семената са изпълнили чушката и още не са се втвърдили. Това състояние преминава много бързо, често пъти за няколко дни, особено при сухо и горещо време. Узряването на зърната зависи от бързото намаляване на захарите и разтворените азотни съединения и с увеличаването на нишестето и неразтворените азотни съединения.
Обикновено се правят 3-4 беритби през всеки 2-3 дни. При сортове, чиито чушки зреят едновременно, грахът може да се прибере наведнъж. Растенията се изскубват или окосяват и чушките се обират. От 100 кв. м се получават 80-120 кг зелени бобове. Бере се своевременно, когато бобовете са добре оформени, но зърната не са втвърдени. Трябва да се знае, че техническата зрелост на зърната трае 2-3 дни при ранните и средноранните сортове и 3-5 дни при късните.
Грахът запазва в голяма степен хранителните си качества при консервиране. Количеството на витамин В2 остава същото при замразяване, до 97% от витамин В, се запазва, губи се само 30% от витамин С.
След като го оберете, трябва да го оставите на хладно, при не повече от 2 градуса температура и при висока въздушна влажност - около 90%.
Грахът, който ще слагате в консерви, не бива да е престоял повече от 24 часа. Първо зърната се бланшират 2-3 минути в подсолена кипяща вода. После грахът се охлажда с вода и се пълнят бурканите. Залива се с горещ солен разтвор, който се прави, като на всеки литър вода се поставят 20 г сол. Ако зърната са по-дребни, се стерилизира 70 минути, а едрите - 90 минути.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Погрижете се за младите лозички

Дори и в онези райони на страната, където зимите не са много студени и не се налагат особени мерки срещу измръзване, младите лози до тригодишна възраст трябва да се загребват. Нормално е тази практика...

Захващайте се с арпаджика

Обикновено през втората половина на февруари – началото на март започва сеитбата на лук за арпаджик. Колкото по-късно през пролетта се направи това, толкова по-малки са добивите. Със затоплянето на в...

Подгответе почвената смес за парника

Краят на есента е времето, в което трябва да подготвите почвата за парниците. Тя ще ви е нужна за семената на ранните зеленчуци, които се сеят през януари и февруари за разсад. Добрата парникова пр...

Болното вино променя цвета си

Коя е причината уж хубаво в началото вино след време да се пресече? Има различни причини, които предизвикват пресичане на виното. Във всички случаи напитката е болна. Вие ще прецените защо това с...

Начало