Малини се садят през есента и пролетта. Ако сте пропуснали есенното засаждане, не пропускайте и пролетното. През април има все още благоприятни условия. Нещо повече, малините имат плитки корени и при засаждането попадат в затоплена почва, но лошото е, че повърхностният почвен пласт бързо губи влагата. Това ще трябва да имате предвид, за да компенсирате загубите с някоя и друга поливка. И не забравяйте – колкото по-рано свършите тази работа, толкова по-добре.
Посадъчен материал може да си закупите, може да използвате вкоренени издънки от ваше насаждение или да поискате от приятели. Важно е издънките да имат добре развити корени. Слабо вкоренените по-добре не засаждайте, защото и да се прихванат, трудно формират храст, а това е загуба поне на година време, може и повече. Дължината на корените трябва да не е по-малка от 10 см, а по стъблото да няма повреди от болести, предимно дидимела.
Засаждайте растенията в права редица. Ако ще оформяте повече редове, подходящо ще е разстояние между тях 1,5-2 м. В реда ги разполагайте на 40-50 см едно от друго. Дупките, в които ги засаждате, трябва да са толкова широки, колкото корените да се разположат свободно в тях. Като заравяте корените, притъпквайте почвата с крака. Накрая полейте, за да прилепне още по-плътно почвата около корените и изрежете растенията на височина 25-30 см. Ще сгрешите, ако не направите това с надежда да берете още първата година. Само ще изтощите растенията. Изрежете ли ги, още през лятото ще израснат по 2-3 летораста, които догодина ще дадат плод. Най-много ще израснат на третата и четвъртата година и тогава ще берете много малини.
Пиперът може да се отгледа в оранжерии, може и на открити площи като ранен или като средно ранен. От любителите най-предпочитаният е средно ранният. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята...
И в градината важи правилото: болестта по-лесно се предотвратява, отколкото се лекува. В топлите и влажни дни масово се разпространяват гьбни болести: брашнеста мана, ръжда, сиво гниене и др. Гъбите н...
Както показва историята на човечеството: можете да изядете всичко, което отгледате. Кактусите не са изключение. Има и отровни представители на Кактусовите, но тук ще стане дума за ядливите. И така пит...
Фасулът се отглежда за храна на хората. За целта се използват както зрелите така и зелените бобове. Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Богат е на минерални соли-калций, фосфор, магнезий, ...