20.09.2019 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  1603  |   0  
Не губете време - засаждайте малините
Малини се садят през есента и пролетта. Ако сте пропуснали есенното засаждане, не пропускайте и пролетното. През април има все още благоприятни условия. Нещо повече, малините имат плитки корени и при засаждането попадат в затоплена почва, но лошото е, че повърхностният почвен пласт бързо губи влагата. Това ще трябва да имате предвид, за да компенсирате загубите с някоя и друга поливка. И не забравяйте – колкото по-рано свършите тази работа, толкова по-добре.
Посадъчен материал може да си закупите, може да използвате вкоренени издънки от ваше насаждение или да поискате от приятели. Важно е издънките да имат добре развити корени. Слабо вкоренените по-добре не засаждайте, защото и да се прихванат, трудно формират храст, а това е загуба поне на година време, може и повече. Дължината на корените трябва да не е по-малка от 10 см, а по стъблото да няма повреди от болести, предимно дидимела.
Засаждайте растенията в права редица. Ако ще оформяте повече редове, подходящо ще е разстояние между тях 1,5-2 м. В реда ги разполагайте на 40-50 см едно от друго. Дупките, в които ги засаждате, трябва да са толкова широки, колкото корените да се разположат свободно в тях. Като заравяте корените, притъпквайте почвата с крака. Накрая полейте, за да прилепне още по-плътно почвата около корените и изрежете растенията на височина 25-30 см. Ще сгрешите, ако не направите това с надежда да берете още първата година. Само ще изтощите растенията. Изрежете ли ги, още през лятото ще израснат по 2-3 летораста, които догодина ще дадат плод. Най-много ще израснат на третата и четвъртата година и тогава ще берете много малини.
16.04.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019