31.05.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  10091  |   0  
Череша и вишна се режат различно
Чрез резитбите може да се оказва съществено влияние върху растежа и плододаването на дръвчетата, а също и да се удължи плододаващият период. Сега е точното време за тези операции, но ефектът ще е положителен, само ако са съобразени с растежните особености на овошките. При черешата и повечето вишневи сортове те са доста различни. Това налага специфичен подход при резитбите. Черешата има силен растеж и формира много по-голяма и доста по-рехава корона. Основните плодни клонки са букетните, те са къси и имат само една листна пъпка на върха. Не се нуждаят от никаква резитба и при добро огряване живеят до 8-10 години, после изсъхват и се премахват. Другите плодни клонки са смесените, те са доста силно развити и много по-дълголетни. В основата им са разположени плодните пъпки, а по цялата дължина, включително и на върха, имат листни пъпки. От тях се формират повече листа, а през следващата година - нови плодни клонки. Когато тези клонки застареят, се прави резитба за подмладяване. Растежът при повечето вишневи сортове е по-слаб, формират се по-гъсти корони и скелетните части са по-слабо развити. Вишната също плододава върху букетни клонки, които загиват по-рано. Другата категория плодни клонки при нея са цветните. Те са по-силно развити, но имат само една листна пъпка на върха, а по цялата им дължина се залагат плодни пъпки. След няколко години тези клонки силно се удължават, оголват се и накрая изсъхват, без да формират страничен прираст. Те трябва да се прорежничен прираст. Освен по-силното прореждане на короната и при вишната периодичното подмладяване на обрастващата дървесина има положителен ефект.

Младите фиданки не се пипат много

През първите 4-5 години след засаждането и при двата вида резитбите са минимални. Премахват се прирастите върху стъблото и само единични по-силни клонки, за да се ограничи броят на бъдещите скелетни клони. При черешата има типично етажно разклонение. Затова се налага известно прореждане на част от прирастите в отделните етажи. През първите 3-4 години сгъстяването при вишната е малко по-силно, което налага известно прореждане.
След като вишната встъпи в плододаване и окончателно е изградена короната, се прави
ограничаваща резитба. Съкращават се скелетните клони до 2-3-годиш-на дървесина, реже се над някоя по-слаба и наведено растяща клонка. Ако след това към връхната част се появи по-силен прираст, той трябва да се премахва. През плододаващия период при черешата не се налагат много силни резит-би за просветляване. При застаряване на обрастващата дървесина обаче периодично подмладяване през 5-6 години дава много добри резултати. Еднократно съкращаване на скелетните части до 1/3-1/2 от дължината им може да удължи плододаването на застарелите череши. Вишната изисква всяка година по-силни резитби за просветляване и също периодични резитби за подмладяване.
21.03.2015 г. / Тодор Хърсев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023