11.07.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  16877  |   0  
Как се размножават клематисите?
Тази изящна лиана е желана красавица за всеки български двор. Природата е сътворила над 250 вида, а човекът ги е кръстосвал така, че е произвел невъобразимо разнообразие от форми. Така например клематис херакаифолиа достига едва 90 см височина, а клематис арманди е истински гигант, който може да проточи лианата си от 8 до 18 м дължина. Баграта им също е една безкрайна феерия. Така при едроцветните форми като се започне от бялото, се преминава през всички нюанси на розово, червено и синьо в чисти багри или изпъстрени. Клематис ориентапис, който оформя много разклоняваща се лиана до 6 м дълга, е с жълто обагрени, ароматни цветове.
Единственият недостатък на тези приказно красиви растения е, че се размножават трудно.Необходимо е да сте търпеливи и упорити. Съвсем рядко може да се използват семена.

Вегетативното размножаване можете да стане по няколко начина:

Чрез присаждане

За подложка използвате див устойчив вид, върху който присаждате желания сорт.

Като се разделя храстът

Делят се само възрастни растения късно през есента. Сега е най-подходящият момент да сторите това. Ако пропуснете срока, с успех можете да разделите вашите растения много рано през пролетта, веднага след размразяването на почвата. Първо трябва да извадите растенията и внимателно да ги разделите с ръка, в краен случай да използвате нож. Не вършете това на сляпо в почвата, рискувате да повредите така дълго отглежданите екземпляри. Засадете всяка получена част поотделно, като добре притъпквате почвата отстрани на коренчетата. Веднага полейте.

Размножаването става и с отводи

Изкопайте дълги плитки ямки около растенията още сега, докато не сте изрязали растенията. Свалете внимателно стъблата, тъй като са чупливи, и ги положете в ямката, като връхчето е желателно да е свободно. Закрийте ги с рохкава почва, така че да образувате надлъжни купчинки. Ако е необходимо, полейте. През лятото на всеки възел при добро гледане е възможно да се образуват коренчета и стъбла на нови растения. През есента ги извадете и разделете внимателно на нови растения.

С резници е изпитан метод

През есента и пролетта се залагат зрели резници, а през лятото - зелени. Оформете ги така, че да включват по две пъпки. Долният отрез трябва да е на 3-4 см под пъпката. На зелените резници отстранявайте листата, за да се намали изпарението. Може да залагате резниците и на открито, но най-добре е да сторите това в саксии или сандъчета. Поливайте редовно и поддържайте висока въздушна влажност. За зелените резници е необходимо да се поддържа температура 20-22°С.
23.11.2011 г. / Ангелина Костова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020