Градина » Капризите на ароматния грах

 Капризите на ароматния грах

Аромантият грах (Lathyrus odoratus) е катерливо растение с тънко стъбло, което достига до 3-4 м. Произхожда от остров Сицилия и Канарските острови.
Отглежда се за озеленяване на градини, кашпи, сандъчета и в култивационни съоръжения за производство на рязан цвят.
Листата са чифтоперести. Връхната двойка листенца на сложния лист е превърната в разклонени мустачки, с които растението се прикрепва към подпората. Цветовете са разположени в гроздовидни съцветия в пазвите на листата. Гроздовете са от 3 до 7 прекрасно ухаещи единични цветове с големина 2.5-5 см, бели, розови, виолетови, сини. Съществуват над 1000 сорта, които се различават по височина на растението, срок на цъфтеж, количество и размер на цветовете в цветоносите и по дължина.

На обед засенчвайте

Ароматният грах се развива най-добре при температура на въздуха 18-22°С. Младите растения растат при сравнително ниски положителни температури 8-12°С. Високите температури се отразяват неблагоприятно на развитието на растенията, особено ако въздухът е сух. В сухо и горещо време цветовете опадат и цъфтежът спира. Растенията изискват засенчване в обедните часове. За отглеждането си се нуждаят от добре обработена градинска почва. Нужно е да се поддържа равномерна влага и да се подхранва всяка седмица. Необходимо е редовно изрязване на прецъфтелите цветове, за да се образуват нови пъпки.
Декоративният грах се размножава чрез семена. Засяват се през февруари-март в отделни саксии или от средата на април направо в балконски сандъчета. Тъй като кореновата система е слабо развита, растенията трудно понасят преместване.

Сортове и разновидности

Ароматният грах е едногодишно растение. Отглеждат се и многогодишни видове (Lathyrus grandige, Lathyrus latifolius), представляващи храсти или издръжливи катерливи растения. Интересни са сортовете Супер снууп, който е висок до 40 см, Американ бюти пък има светлочервени цветове, Мини е с тъмновиолетови, Мони – със светлорозови, а Махогени – с тъмночервени цветове.

Автор: Мария Николова

Представяме Ви:

Засейте репички преди доматите

Репичките имат много къс вегетационен период, стават готови само за 30-35 дни. Затова се отглеждат най-често преди или след основната култура. Възможно е да се засеят през първата половина на февруари...

Опитомете си шипка

У нас шипката се среща навсякъде. Има я на морското равнище и високо в планината. Заради ценните си качества е култивирана още от дълбока древност. Практиците цветари са успели през годините да опитом...

Непознатият чайот може да замести картофите

Чайотът (Sechium edule) или мексиканската краставица е от многообразното семейство Тикви. Това е многогодишна тропическа лиана от Мексико и Централна Америка. Забележителна е с това, че всички части н...

Направете си вино от боровинки

Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...

Начало