27.02.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  715  |   0  
Как да си завъдим шлемник?
Скутеларията (Scutellaria), известна и като шлемник, е род от семейство Устоцветни, който включва около 360 вида растения. Те са многогодишни, коренищни, рядко едногодишни, тревисти или полухрастовидни растения. Листата им основно са с дръжки, прости, целокрайни или назъбени. Цветовете са единични с разширена тръбичка и две устни. Връхната е шлемовидна, затова го наричат и шлемник. Цветчето е синьо, виолетово, червено, бяло или жълто. Не е много декоративно растение. тези растения могат да внесат нови щрихи в оформлението на алпинеумите и каменните градини. Има два типа: високи (храстовидни, до 60-70 см) и ниски (почвопокривни, образуващи туфи, не по-високи от 15-25 см).
Скутеларията е светлолюбив вид. Някои от разновидностите растат на заблатени участъци, сред храсти и в понасят полусянка, за видовете, растящи на склонове, скали и в степите са подходящи само слънчеви места.
Шлемникът е непретенциозно растение по отношение на почвата, но най-добре се развива на леки и хранителни терени, които съдържат варовик. Подхранвайте през пролетта и в началото на бутонизацията с комплексни минерални торове и органика. Растенията зимуват без укритие, но в отделни години могат и да измръзнат. При ниска резитба преди зимата не се съхраняват, най-добре е да подрязвате през пролетта.
Размножава се вегетативно чрез делене на храста и чрез семена. Използва се в смесени лехи и на алпинеуми.
20.10.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021