Стапелията (Stapelia) е изключително красиво стайно цвете. Тя е от семейството на кактусите, въпреки че няма бодли. Цветовете й наподобяват петолъчна звезда, но за съжаление отделят доста неприятна миризма. Ароматът привлича мухи и други насекоми, които опрашват цвета. Стапелията се среща в червено, кафяво или на точки в няколко цвята. По средата на лятото можете да преместите растението навън, за да избегнете миризмата, но не забравяйте да го приберете обратно, когато застудее.
Стапелията е лесна за отглеждане и разцъфтява независимо от условията на светлина, които сте й предоставили. Най-добрият избор обаче е сутрешното слънце. За разлика от другите представители на семейството, стапелията има нужда от редовно поливане. Тя не обича корените й да са нашироко, затова я посадете в саксия, която е дълбока около 10-15 сантиметра, в добре дренирана почва. Подхранвайте през ранната пролет.
Ако можете да понесете миризмата оставете цвета да умре и да сформира семена. Съберете ги и ги посадете на топло място. Можете да размножите растението и ако отрежете част от стъблото му. Отрязъка поставете в леко навлажнена почва и на слаба светлина. Поддържайте почвата леко влажна, но не мокра защото ще се предизвика гниене. Този начин ще ви предпази от аромата на цветето.
От присадниците на успешно извършеното присаждане вече се развиват новите леторасти. За да продължи по-нататък успешното развитие, е необходимо да се положат доста грижи. Непрекъснато трябва да се наб...
Пълноценният цъфтеж и красотата на цветята зависят изключително от количеството хранителни вещества в почвата. Най-вече това важи за едногодишните цветя. При по-бедни почви цветята не могат да достиг...
Намножи ли се, в състояние е да унищожи овощни градини, горски дървета и декоративни храсти. Характерно за нея е, че се появява в голямо количество (каламитет) внезапно. Има я навсякъде у нас. Просто ...
Сусамът е една от най-древните подправки и едно от първите отглеждани за семена растения. Той е бил използван още преди хилядолетия, като и досега остава една от главните високо маслени култури. Су...