Градина » За да ви радва далията пак

 За да ви радва далията пак

Далията, известна и с името гергина, още от времето на баби и прабаби се радва на нестихващ интерес, ако въобще като растение може да се радва. По точното е ча тя радва окото на ценителя на красотата. Заслугата й преди всичко се крие в прекрасните й разнобагрени цветове, които изглеждат прекрасно на фона на тъмно зелените листа. Приятното впечатление се допълва от изправено растящите стъбла, оформили храст с приятни очертания. Който е засадил веднъж в гранита си многогодишна далия (има едногодишни и многогодишни), трудно решава да я премахне и воден от желанието да го радва всяко лято, от година на година прави нужното да я съхрани. Несъмнено това желаете и вие, ако вече я отглеждате в двора си.

Грудките се изваждат веднага след първите слаби слани

Далията е топлолюбиво растение. Още първите слаби есенни слани я попарват. Грудките не могат да зимуват в почвата. Трябва да се извадят веднага след първото рисково понижение на температурата през есента, обикновено през октомври, и да се поставят за съхранение до идната пролет. Останали неизвадени, те загиват и в най-топлите райони на страната ни.
Извадете коренището с помощта на права лопата, като го подкопаете околовръст и малко по-встрани от диаметъра на надземната част. Така ще може да отделите грудките без да ги нараните.
Изрежете стъблата на височина до около 10 см и почистете внимателно с ръце грудките от полепналата по пях почва. Ако тя е много влажна и ръчното почистване е невъзможно, няма да е грешка измиването им с обилна водна струя. След това обаче трябва да ги оставите на подходящо място леко да се просушат.
Когато коренището е съставено от много грудки, може да го разделите на две и повече части. Напролет ще ги засадите отделно – това е и начинът за размножаване на многогодишните далии.
Грудките може да съхраните в подходящо за целта помещение, като ги разположите направо на сдървени стелажи, не на пластмасови или метални. Някои ги нареждат на пода върху недебел пласт почва, който поддържат леко влажен. Най-добре е да ги подредите в щайга или друг плитък дървен съд, като празнините между тях запълните с леко влажен чист речен пясък. Ако съхранявате няколко сорта, на остатъците от стъблата на всеки от тях привържете етикет с техните имена. Това ще ви помогне при разполагането им в градината през пролетта.

Не могат да зимуват на топло, на студено – хич

Подходящи за съхранение на грудките на далията са неотоплявани помещения, в които температурата може да се подържа в рамките на 5-7°С. При по-високи температури бързо изсъхва въздухът, а заедно с него и грудките. При температури, клонящи към нулата настъпват нежелани промени, а под тази граница измръзват. Избените помещения обикновено се оказват добро място. Вкопани в земята, те не се влияят чувствително от външните температури и чрез врати и прозорци може да се проветряват. Отрицателно влияние може да окажат инсталирани парни котли. Охлаждането на помещението може да се постигне, като се отварят вратите и прозорците през хладните часове на денонощието и се затварят сутрин със повишаване на температурите. Така се постъпва, докато се постигне желаната температура. Впоследствие може да се прибегне и до обратен ред.
Освен температурата, от значение за правилното съхранение на грудките е влажността на въздуха. Тя трябва да е нормална – 60-80%. Ако сухият въздух е опасен с това, че суши грудките, много влажният пък създава условия за развитие на плесени, които може да ги повредят. Те особено лесно проникват през ранички. Затова преглеждайте и ако забележите загнили грудки, отстранете ги.

Автор: д-р Анка Дончева

Представяме Ви:

Останат ли зелени листа по овошките, бъдете нащрек

Ако останат зелени листа по овощните ви дръвчета и след листопада, то причините за това могат да бъдат няколко. Обикновено леторастите на добре отгледаните овощни растения израстват до началото на лят...

Не забавяйте изваряването на джибрите

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното ...

Гаурата иска много слънце и малко вода

Все още малко са щастливците у нас, които могат да се похвалят с цъфтяща в алпинеума им гаура. Видът Gaura lindheimeri от сем. Онаграцеа е тревисто растение, от което естествени находища се срещат в ...

Прибирайте вече гладиолите

Няма любител цветар, който да не познава изправените стъбла на гладиолата, които са обсипани с цвят. От това цвете, което в момента все още се предлага масово по специализираните магазини, може да се ...

Начало