11.07.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1677  |   0  
Странното микадо
Микадото (Syngonanthus chrysanthus) е все още малко познато у нас растение. То е една страшно капризна красавица. Това странно, нежно растение изглежда като истинско бижу. Имайте предвид, че произхожда от блатистите райони на Бразилия и за кратко време стана мечта за любителите на цветя по цял свят. В Англия се разпространява под странното име „игли за шапки”. В каталозите може да го намерите и като „микадо”, което фактически е наименованието на най-разпространеният сорт – Golden Mikado.
Растенията оформят нежна туфа от многобройни листа. Те са тесни, дълги около 10 см, интензивнозелени. Кулминацията за чара на тези растения е, когато се покажат екзотичните съцветия на прави, стройни, безлистни цветоноси, дълги 30-35 см. На върха им са кацнали полусферични кошнички съставени от множество дребни, златисти цветчета, обхванати от ципести венчелистчета. Гледката наистина е странна – сякаш в туфата са набодени 30-50 вълшебни игли, подобни на тези, за украса на шапки.
Но на тази красота може да се наслаждавате само при спазване на няколко правила. Кои са „явните тайни”? Те са свързани с произхода на сингонантуса. Излязъл от блатата, той все още копнее за тях, затова въздушната влажност в помещенията трябва да е над 70%. За целта освен познатите ни методи, сега производитерлите предлагат една новост – растенията се аранжират в специален тип саксии ”стъклен цилиндър”. Те са малко по-високи от цветоносите, растенията се наблюдават отлично, а влагата в цилиндъра се запазва и създава желания благодат. Важно е обаче саксиите да са далече от радиатори или отоплителни печки.
Растенията не трябва да се излагат на изгарящите слънчеви лъчи, но да получават ярка светлина. Саксиите не се поставят до прозореца. Изискванията към почвения субстрат също са специални. Реакцията му трябва да е кисела – със стойност на рН около 4,5-5. За тази цел почвената смес се съставя от чимовка глинест тип, листовка от иглолистни растения, заедно с дребни корички, тоф и пясък в съотношение 3:2:2:1.
За да се задоволи необходимостта от вода, почвената смес постоянно трябва да е влажна. И най-малкото засушаване е равно на гибел. Ако не е в стъклен целиндър, саксията се поставя в широка подложка, откъдето се полива. Добре е водата да е преварена или леко подкиселена. Задължително е да се поддържа оптимална температура около 25 градуса. Дори през зимата не се допустайте стойността й да падне под 18 градуса. По време на цъфтежа поне един път месечно растенията трябва да се подхранват с торове за цъфтящи видове.
Микадото се размножава предимно със семена. Ако желаете да получите нови растенията, събирайте семена и ги засявайте през есента.
30.11.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020