Еписцията (Episcia) е от Геснериеви. Родината е Тропическа Америка. В природата съществуват повече от 40 вида. Това е многогодишно тревисто растение, което се отглежда в окачени кошници или кашпи. Интересна е карамфилова еписция (Episcia dianthiflora). Тя е тревисто растение, което има два типа филизи – къси стебла с близко разположени листа и дълги мустачета с дъщерни розетки и вкореняващи се във възлите. Листата са дребни до 4 см дължина, с елиптична форма, с назъбен край. Повърхността на листата е копринена, тъмнозелена на цвят с тъмни жилки. Цветовете са тръбовидни, единични, бели с пурпурни пръски вътре, венчето е до 4 см в диаметър.
Еписцията обича умерената температура по време на растежа и цъфтежа, през зимата не по-малко от 18 градуса. Трябва да се пази от въздушни течения. Растението обича ярката разсеяна светлина, но при недостатъчно осветление окраската на пъстрите листа избледнява.
Почвата трябва да е със слабо кисела или неутрална реакция, рН = 5,5-6,5. почвената смес се състои от 2 части листовка, 1 част торф и 1 част речен пясък, мъх сфагнум и парчета дървени въглища. Можете също така да използвате и купени смеси, осигурете задължително дренаж. Пресаждайте ежегодно през пролетта в широки саксии, не много дълбоки.
Еписцията се полива умерено по време на растежа и цъфтежа. През зимата поливането трябва да е внимателно и по-рядко, почвата трябва да успява да изсъхва. Торете от април до началото на август, ежеседмично. Използвайте специални торове за цъфтящи стайни растения. Еписцията се нуждае от много висока влажност на въздуха. Саксиите с тези растения трябва да се разположат в подложка с мокри камъчета и освен това трябва редовно да се опръскват.
Размножава се чрез семена, листни резници и дъщерни розетки.
Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки ...
Грижите за кактусите, които се култивират в домашни условия, са достатъчно прости и почти еднакви. През зимата най-добрата температура за кактусите е 15-20 градуса, но те без повреда могат да понесат ...
Китайското зеле е нов за Европа и за страната ни зеленчук. Листата са нежни и богати на витамин С и градинарите все повече се интересуват от него. Едногодишното растение обича прохладния и влажен кл...
Валотата (Vallota) е от семейство Амарилисови. В цветарството може да се намери прекрасната валота (Vallota speciosa), която представлява красиво многогодишно луковично растение с цветове, които са съ...