Еписцията (Episcia) е от Геснериеви. Родината е Тропическа Америка. В природата съществуват повече от 40 вида. Това е многогодишно тревисто растение, което се отглежда в окачени кошници или кашпи. Интересна е карамфилова еписция (Episcia dianthiflora). Тя е тревисто растение, което има два типа филизи – къси стебла с близко разположени листа и дълги мустачета с дъщерни розетки и вкореняващи се във възлите. Листата са дребни до 4 см дължина, с елиптична форма, с назъбен край. Повърхността на листата е копринена, тъмнозелена на цвят с тъмни жилки. Цветовете са тръбовидни, единични, бели с пурпурни пръски вътре, венчето е до 4 см в диаметър.
Еписцията обича умерената температура по време на растежа и цъфтежа, през зимата не по-малко от 18 градуса. Трябва да се пази от въздушни течения. Растението обича ярката разсеяна светлина, но при недостатъчно осветление окраската на пъстрите листа избледнява.
Почвата трябва да е със слабо кисела или неутрална реакция, рН = 5,5-6,5. почвената смес се състои от 2 части листовка, 1 част торф и 1 част речен пясък, мъх сфагнум и парчета дървени въглища. Можете също така да използвате и купени смеси, осигурете задължително дренаж. Пресаждайте ежегодно през пролетта в широки саксии, не много дълбоки.
Еписцията се полива умерено по време на растежа и цъфтежа. През зимата поливането трябва да е внимателно и по-рядко, почвата трябва да успява да изсъхва. Торете от април до началото на август, ежеседмично. Използвайте специални торове за цъфтящи стайни растения. Еписцията се нуждае от много висока влажност на въздуха. Саксиите с тези растения трябва да се разположат в подложка с мокри камъчета и освен това трябва редовно да се опръскват.
Размножава се чрез семена, листни резници и дъщерни розетки.
Много екзотични плодови растения, в това число и опунцията, лесно се размножават чрез семена. Поставете на ръцете си плътни ръкавици (плодовете са покрити с множество тънки остри влакна, които при съп...
Бамята има дълъг период на плододаване. Прибирането на плодовете започва през юли, няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Тя продължава да цъфти и плододава през цялото лято. Растежът и р...
Охлювите могат да се превърнат в сериозен проблем за биологичното градинарство, при което не се употребяват химически препарати. Има два вида - голи и градински охлюви. Голите причиняват най-големи по...
Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...