27.10.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1927  |   0  
Как да се грижите за еписцията
Еписцията (Episcia) е от Геснериеви. Родината е Тропическа Америка. В природата съществуват повече от 40 вида. Това е многогодишно тревисто растение, което се отглежда в окачени кошници или кашпи. Интересна е карамфилова еписция (Episcia dianthiflora). Тя е тревисто растение, което има два типа филизи – къси стебла с близко разположени листа и дълги мустачета с дъщерни розетки и вкореняващи се във възлите. Листата са дребни до 4 см дължина, с елиптична форма, с назъбен край. Повърхността на листата е копринена, тъмнозелена на цвят с тъмни жилки. Цветовете са тръбовидни, единични, бели с пурпурни пръски вътре, венчето е до 4 см в диаметър.
Еписцията обича умерената температура по време на растежа и цъфтежа, през зимата не по-малко от 18 градуса. Трябва да се пази от въздушни течения. Растението обича ярката разсеяна светлина, но при недостатъчно осветление окраската на пъстрите листа избледнява.
Почвата трябва да е със слабо кисела или неутрална реакция, рН = 5,5-6,5. почвената смес се състои от 2 части листовка, 1 част торф и 1 част речен пясък, мъх сфагнум и парчета дървени въглища. Можете също така да използвате и купени смеси, осигурете задължително дренаж. Пресаждайте ежегодно през пролетта в широки саксии, не много дълбоки.
Еписцията се полива умерено по време на растежа и цъфтежа. През зимата поливането трябва да е внимателно и по-рядко, почвата трябва да успява да изсъхва. Торете от април до началото на август, ежеседмично. Използвайте специални торове за цъфтящи стайни растения. Еписцията се нуждае от много висока влажност на въздуха. Саксиите с тези растения трябва да се разположат в подложка с мокри камъчета и освен това трябва редовно да се опръскват.
Размножава се чрез семена, листни резници и дъщерни розетки.
28.04.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020