Градина » Правила за подхранване на мушкатото

 Правила за подхранване на мушкатото

За да се развива добре мушкатото, трябва да се грижите за него още от засаждането му. Почвената смес трябва да е богата на лесни за усвояване хранителни вещества. Затова се съставя почвена смес, в която се включва градинска почва, много добре разложен оборски тор и пясък в равни количества.
Напролет, когато опасността от слани премине, най-подходящото място на всички видове мушката е на балкона. В този период те се нуждаят от много хранителни вещества, тъй като с увеличавене на светлината започва по-усилена асимилация, буен растеж и масов цъфтеж. За да подпомогнете процеса, на пазара ще намерите най-разнообразни видове течни торове, предназначени за цъфтящи видове. Можете да ги ползвате според предписанието на опаковката при обикновеното мушкато – P. zonale, съкъзчето – P. peltatum и индришето – P. graveolens. За английското мушкато обаче – P. regale това не се препоръчва. При този вид наличието на повече хранителни вещества е предпоставка за буен вегетативен растеж, при което образуването на цветове намалява. По тази причина докато за първите три вида се препоръчва всяка година да се подмладяват и да се засаждат в нова почвена смес, за царското мушкато се препоръчва това да се извършва през три-четири години. Първите две години то не се подхранва. Може да сторите това през лятото на третата или четвъртата година.
В случай, че не разполагате с готови течни торове, разтворете по 1 г азотен, 1 г калиев и 2 г фосфорен тор в 1 л вода. Използвайте разтвора за подхранване на обикновеното мушкато, сакъзчето и индришето два пъти месечно през лятото. Нигога не допускайте почвената смес в саксиите да изсъхне. Не торете след такъв период, а само полейте.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Грижи за лозите по време на цъфтежа

В основните лозарски райони цъфтежът на лозите започва в края на май-началото на юни. По-високата температура в началото на вегетацията може да го ускори. В места с по-хладен климат цъфтежът настъпва ...

Ароматният бъз – предшественик на знойното лято

Нацъфтелият ароматен и полезен за здравето бъз сега ни радва и с предупреждението, че настъпва знойното лято. Даже и най-мрачните и дъждовни дни не могат да затъмнят блясъка на слънчево жълто-белите ц...

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Жилковата некроза може да съсипе доматите

Заболеят ли доматите от жилковата некроза, не е възможно да бъдат спасени. Повечето от стопаните, които отглеждат зеленчука, са запознати с това опасно заболяване. Застрашени са най-вече ранните и сре...

Начало