16.08.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3329  |   0  
Розмаринът зимува в саксии
По природа розмаринът е слабо устойчив. Най-ниската температура, на която устоява без повреди, е минус 5°С. Има данни обаче, че закалени растения, могат да понесат и до -20°С. Мои растения зимуваха успешно на двора много години.
Желателно е при нашите климатични условия розмаринът да зимува в саксии. Помещенията трябва да са светли и добре проветрени. Температурата да не пада под минус 2-3°С. На такива условия в градска обстановка отговарят остъклените балкони. Полива се съвсем оскъдно. Почвената смес трябва да е лека, което ще рече, че към основния компонент - чимовка или градинска почва, трябва да се прибави пясък или торф. Реакцията на почвата трябва да е слабо алкална. Наистина, трудно е един любител да определи реакцията на почвата. Но като знаете, че тежките, задържащи излишна вода почви се вкиселяват, то значи, че вие ще трябва да се стремите към обратното - лек механичен състав. Ако все пак се съмнявате, то прибавете съвсем малко стрит варовик и проблемът изчезва.
През зимата поливайте съвсем малко - колкото почвата да не пресъхне. Понеже споменавате за двор, ака имате тази възможност, можете да оставите растенията навън, но ще трябва да ги завиете с изолационни материали -суха шума, царевичак, слама, картони и т.н. Запомнете, че плътно обвиване с полиетилен обикновено довежда до задушаване. Най-добре учи опитът.Като имате предвид кратките съвети и това, което сте изпитали - направете равносметка и продължете да отглеждате това изключително полезно и красиво растение.
12.12.2012 г. / Тонка Маринова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022