Градина » Овощна градина

Градина:

Калеми за присаждане се събират сега

Kalemi-za-prisazhdane-se-sabirat-sega

Пролетното облагородяване се извършва обикновено през март. Калемите за присаждане се събират като правило през януари. Те трябва да бъдат автентични, нормално развити, запасени с резервни вещества, свежи и незаразени от вируси и други болести. На тези условия отговарят калемите,...

Калеми се събират, докато овошките почиват

Kalemi-se-sabirat--dokato-ovoshkite-pochivat

Често овошките, които растат в градината не ни удовлетворяват. И все поглеждаме през плета към съседския двор. Иска ни се да имаме от плодовете, които растат при комшията. Много лесно можем да постигнем това, просто ще трябва да присадим от желания сорт върху саморасла фиданка...

Калемите да са от южната страна на короната

Kalemite-da-sa-ot-yuzhnata-strana-na-koronata

С резитбата на овощните дръвчета можете да подберете и калеми за облагородяване. За предпочитане са добре развитите и разположени от южната страна на короната клончета с нормално развити растежни пъпки. Събраните калеми свържете в снопчета и поставете етикет с името на сорта. Има...

Калий и бор са много важни за кайсията

Kalij-i-bor-sa-mnogo-vazhni-za-kajsiyata

Ако забележите, че листата на кайсията са като прегорели, много вероятно е дървото да изпитва калиев глад. Това е един от овощните видове, който има най-големи изисквания към този елемент. Причината е, че в кайсиите се натрупва доста калий, те са известни с това сред останалите п...

Калината се бере до първи слани

Kalinata-se-bere-do-parvi-slani

Плодовете на калината (офиката) са като оранжево-червени топчета. Узряват през август и се берат в пълната им зрялост от септември до първите слани. Целите гроздове се режат с ножица, а след това се обират отделните плодчета. Берат се само добре узрелите - в зелените има отровни ...

Капризите на лозата

Kaprizite-na-lozata

Ниските или високите температури под или над определени граници водят към повреждане на отделните органи на лозата. По-голяма опасност представляват ниските температури. Издръжливостта на пъпките, пръчките и многогодишните части през зимата зависи от редица условия, като закалява...

Касисът се реже, след като опадат листата

Kasisat-se-rezhe-sled-kato-opadat-listata

Зрялата дървесина на касиса се реже от края на листопада, т.е. от ноември, до средата на март. Целта през първите години след засаждането е да се оформят храсти, които да започнат по-рано да плододават. От прикореновата част на касисовите храсти всяка година в зависимост от сор...

Катерливи ягоди скриват оградата

Katerlivi-yagodi-skrivat-ogradata

Виещите се ягоди не само дават вкусни плодове в течение на няколко месеца от началото на лятото до настъпването на мразовете, но и украсява градината с каскадата си от тънки филизи, украсени едновременно с бели цветове, зелени листа и съзряващи ягоди, а също и с огнено червените ...

Кога да бутилираме бялото вино?

Koga-da-butilirame-byaloto-vino

Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бутилирането трябва да става в безветрен и ясен ден. Преди наливането на виното в бу...

Кога да засадим овощните дървета

Koga-da-zasadim-ovostnite-darveta

Засадените в най-благоприятен срок дръвчета се прихващат и се развиват много по-добре. Засаждането може да се извърши от края на листопада – до началото на набъбване на пъпките. За повечето райони у нас това е времето от края на октомври до началото на април. През този период мож...

Кога да засадите нови лозички?

Koga-da-zasadite-novi-lozichki

При нашите климатични условия засаждането може да се извърши както през есента, така и през пролетта. Опитите и практиката обаче показват, че лозите, засадени през есенно-зимния период, по-добре се прихващат, развитието им започва по-рано през пролетта. По този начин встъпват в п...

Кога да оберете ябълките в градината

Koga-da-oberete-yabalkite-v-gradinata

Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодовете да се берат в най-подходящото време. Освен това в периода на съзряването ябъ...

Кога да подкастрим къпините

Koga-da-podkastrim-kapinite

Повечето сортове къпини понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени вреди. Често причината за уврежданията не е ниската температура, а вятърът, които изсушава кората на издънките. Ако храстите останат неизрязани до края на зимата, то плододалит...

Кога да подрежем касиса?

Koga-da-podrezhem-kasisa

Още през февруари! През март може да се окаже, че сте закъснели. Защо ли? Защото касисът се събужда рано от зимен покой, соковете се раздвижват и започват да изнасят резервните хранителни вещества по клонките. Като ги изрязвате, заедно с тях ще изхвърлите и част от тези нужни рас...

Кога да проредим завързите на овошките

Koga-da-proredim-zavarzite-na-ovoshkite

Цикълът на плододаването е доста сложно биологично явление. То започва с диференцирането на плодните пъпки и преминава през редица междинни етапи (зимен покой на пъпките, цъфтеж, опрашване, оплождане, завързване, развитие на плодовете) до момента на беритбата. Малко от цветовет...

Кога и как да оберем винените сортовe

Koga-i-kak-da-oberem-vinenite-sortove

От момента на прибиране на гроздето много зависи качеството на виното. Затова е задължително дни преди гроздобера да се проверява натрупването на захарите. Вземат се средни проби на всеки 5-6 дни от отделните части на лозето, от различни главини и от различна височина. Гроздето с...

Кога и как да поливаме лозите

Koga-i-kak-da-polivame-lozite

Много важен фактор за гроздопроизводството е напояването през вегетацията на лозата. През периода на цъфтеж (май-юни) не се полива. Влагата за лозите в този период се осигурява за сметка на влагозапасяването на почвата и от валежите. През периода на наедряването на гроздето, пора...

Кога се използва двуетажен кордон

Koga-se-izpolzva-dvuetazhen-kordon

Двуетажният кордон е подходящ, когато лозите се засаждат в отделни редове край стени на огради, постройки или край пътечки. Може да се използва за формиране на алеи, особено ако се съчетават сортове с различен цвят на гроздето. При двуетажния кордон се постига по-голямо уплътнява...

Кога се използват положници в лозето

Koga-se-izpolzvat-polozhnici-v-lozeto

Независимо от добрите грижи, положени при избора на посадъчен материал и засаждането на новото лозе, с времето в него пропадат главини. Причините за това са болестите, неприятелите, ниските температури и други. За попълване на празните места биха могли да се използват облагороден...

Кога се прави предприсаждане на лозите?

Koga-se-pravi-predprisazhdane-na-lozite

Преприсаждането на лозите в едно лозе е практика, която с успех може да се прилага, ако е загинала надземна част, за да се премахнат примеси от други сортове или да се подмени сортът. Или пък когато искате да размножите новосъздадени или внесени ценни сортове и клонове. За да б...

Кога се пресажда лимонът

Koga-se-presazhda-limonat

Пресаждането на лимона се прави според развитието му веднъж на 2-3 години. Колкото е по-старо растението, толкова по-рядко се прави това. Най-доброто време за пресаждане е пролетта. Възрастта на лимона (в години) трябва да съответства на размера на съда (в литри). Когато подготвя...

Когато ресите се превръщат в мустачета

Kogato-resite-se-prevrastat-v-mustacheta

Виждали сте тази проява на природата на лозата по вашата асма. Ако сте обърнали внимание, това се случва най-често със сортовете Болгар и Италия, но в хладна и дъждовна пролет страдат и другите сортове. Много е неприятно, защото си е чиста загуба. Превръщането на ресата в муст...

Когато садите дръвчета, използвайте и метъра

Kogato-sadite-dravcheta-izpolzvajte-i-metara

Че най-подходящото време за засаждане на овощни дръвчета е есента след листопада, спор няма. Неведнъж е и ставало дума как трябва да се засаждат. Сега само нека напомним, че дупката трябва да направим широка поне 80-100 см и дълбока 50-60, изкопаната почва от горня пласт да обога...

Когато ширата не ще да закипи

Kogato-shirata-ne-ste-da-zakipi

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментацията. Така най-често става в края на септември и през октомври. Защо? Отговорът е ...

назаднапред
Начало