За доброто развитие и растеж на зеленчуците голямо значение има срокът на сеитбата. Той зависи и се определя така, че вегетацията на растенията да минава при най-благоприятното съчетание на климатичните фактори. Според срока за сеитба зеленчуците могат да се сеят през пролетта, лятото, есента и предзимно.
Сеитбата през пролетта започва веднага щом стане възможно да се работи на полето. Обикновено това е февруари и началото на март. За да поникнат дружно семената, по това време трябва да се засява на много добре подготвено място още през есента или още в зимните месеци.
Най-рано се сеят студоустойчивите култури - лук, грах, моркови, магданоз, репички, спанак. По-късно, когато почвата се затопли и достигне до 10 градуса, а опасността от слани е отминала, се засяват по-топлолюбивите - домати, фасул, краставици, дини, пъпеши.
Дълбочината - според размера
На каква дълбочина да са семената, зависи от типа и обработката на почвата, срока на сеитба и изискванията на семената. На дълбочина 1-3 см се пускат дребните семена на лука, доматите, зелето, морковите, салатата. На 3-4 см - средно едрите - на краставиците, дините, пъпешите, спанака. Едрите семена на фасула, баклата, граха, тиквите да са на 4 - 6 см дълбочина.
Пролетните посеви обикновено не се нуждаят от поливане, но то се налага, когато настъпи силно засушаване.
Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодов...
Обикновената практика е лукът да се отглежда като двегодишно растение. През първата година от засетите семена се получават дребни луковички, известни като арпаджик, а през втората година те се засажда...
Лисичината (Corydalis), известна у нас като петльови гащи, е род, който наброява около 320 растения, разпространени в умерения пояс на северното полукълбо. Това са декоративни растения, които не се ну...
За приготовление на бордолезов разтвор е прието и се прилага определено съотношение на съставните части. За да се приготви 1% бордолезов разтвор са необходими 1 кг син камък, 0,750 кг негасена вар или...