Градина » Подгответе си разсад за късни салати

 Подгответе си разсад за късни салати

Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитате обаче, ако сте в район, където понижението на температурите до 4-5 градуса под нулата настъпва късно.
Ако искате да опитате, още в първата десетдневка на август трябва да си засеете разсада. Лехата ще оформите толкова голяма, колкото да задоволите нуждите си, а това ще рече, че може да е и по-малка от 0,25 кв.м. Важно е да размесите почвата с напълно угнил оборски тор или компост. Добре ще е ако засеете семената по предварително маркирани редове на 5 см един от друг. След като ги положите по редовете, покрийте ги с пласт торопочвена смес, дебел 0,5-1 см и полейте внимателно под формата на ситен дъжд (с пръскалка), за да не разрушите покривката и да разместите семената, ако полеете с лейка на едри струи. След поникването оскубете растенията, където са нагъсто, така че между тях да има 3-4 см разстояние. Така няма да има нужда от пикиране. Поливайте и плевете и след месец растенията ще бъдат готови за засаждане.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Безплодието при овошките

Безплодието при овощните растения е често явление. Една от проявите на безплодие е младенческата стерилност. Нейната продължително е в зависимост от видовите особености. При ягодоплодните и прасковата...

Как да се педпазим от бактерийния пригор

Бактерийният пригор напада основно костилковите овощни видове, особено кайсията, черешата и вишната. Признаците на болестта се появяват върху всички растителни органи. Част от инфектираните листни и ц...

Подгответе мястото за новите малини

Ако ще засаждате малини и къпини, захващайте се вече с подготовката на терена. Понякога тя отнема доста време. Зависи от конкретните условия. Има ли храсти, трябва да се изкоренят. Едрите камъни също ...

Силен оцет става от слабо вино

При домашни условия оцет може да се приготви от вино, съдържащо 7 - 8 об. % алкохол, тъй като оцетните бактерии не могат да се развиват нормално в силноалкохолни вина. Ако виното съдържа по-висок проц...

Начало