Градина » Усойничето ще парфюмира градината

 Усойничето ще парфюмира градината

Названието на ехиумът (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче.
У нас има разпространени няколко разновидности на усойничето. Основно то представлява едногодишно растение, с височина около 30 см, цветовете му приличат на обърнати нагоре камбанки с невероятен аромат, който привлича насекомите. Багрите са в синьо, розово, бяло и пурпурно. Растението е известно и като билка. Маслото от усойниче се използва в медицината и козметиката заради подхранващите си свойства.
За да отглеждате ехиумът, трябва да знаете, че той обича слънчевите места и там расте много бързо, макар че е устойчив на студ до минус 3 градуса. Почвата трябва да е леко песъчлива с добри дренажни свойства.
Полива се редовно от пролетта до есента и по-малко през зимните месеци, при необходимост се оросяват листата. Много рядко се налага присаждане. Височината на растения не налага използването на подпорки при по високите видове.
Ехиумът се размножава чрез семена. В началото на април се засаждат за разсад и поникват след около 2-3 седмици. В средата на май се разсаждат в саксии или в градината на мястото определено за цъфтеж на разстояние 45 см едно от друго, само така всяко растение ще разполага с достатъчно пространство за нормално развитие.
Най-често това цвете се засажда в сборни цветни групи и покрай бордюра. Прелестно изглежда ехиума в съчетание в композиции в розови тонове. Това цвете привлича много насекоми трябва да се има предвид при съчетаването и определянето на мястото му в градината и на балкона.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Настъпи сезонът на черешите

3аради вкусния плод черешата се отглежда в почти всички страни на умерения климат, където зимата е мека, а пролетта е без големи колебания на температурата, повратните мразове и късните слани са рядко...

Киселата почва е рай за плесени и гъби

Напоследък често се говори за почвената реакция и предпочитанията на различните растения към нея. Освен това обаче трябва да се знае и нещо много важно - плесенните гъби по-добре се развиват при рН 3-...

Подрязване и грижи за зокума

Възрастните зокуми (Nerium L - олеандър) добре понасят резитбата. Обикновено това се прави на 3 години, през ранна пролет. Резитбата стимулира образуването на нови клонки, особено в ниската част на ра...

От какво се нуждае стайната тръстика

Растението Scirpus cernuus, наричано още стайна тръстика, произхожда от субтропичните региони на Средиземноморието. Това е многогодишно тревисто растение с изящни тънки листа, които, подобно на струи ...

Начало