Градина » Усойничето ще парфюмира градината

 Усойничето ще парфюмира градината

Названието на ехиумът (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче.
У нас има разпространени няколко разновидности на усойничето. Основно то представлява едногодишно растение, с височина около 30 см, цветовете му приличат на обърнати нагоре камбанки с невероятен аромат, който привлича насекомите. Багрите са в синьо, розово, бяло и пурпурно. Растението е известно и като билка. Маслото от усойниче се използва в медицината и козметиката заради подхранващите си свойства.
За да отглеждате ехиумът, трябва да знаете, че той обича слънчевите места и там расте много бързо, макар че е устойчив на студ до минус 3 градуса. Почвата трябва да е леко песъчлива с добри дренажни свойства.
Полива се редовно от пролетта до есента и по-малко през зимните месеци, при необходимост се оросяват листата. Много рядко се налага присаждане. Височината на растения не налага използването на подпорки при по високите видове.
Ехиумът се размножава чрез семена. В началото на април се засаждат за разсад и поникват след около 2-3 седмици. В средата на май се разсаждат в саксии или в градината на мястото определено за цъфтеж на разстояние 45 см едно от друго, само така всяко растение ще разполага с достатъчно пространство за нормално развитие.
Най-често това цвете се засажда в сборни цветни групи и покрай бордюра. Прелестно изглежда ехиума в съчетание в композиции в розови тонове. Това цвете привлича много насекоми трябва да се има предвид при съчетаването и определянето на мястото му в градината и на балкона.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да се грижим за кротона

Кротонът (Codiaeum variegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20 градуса и висока въздушна влажност. Не бива да се...

Всички растения наесен се завиват

Разходете се из градината си и проверете дали всички чувствителни растения са предпазени от студовете, които, както знаем, много често настъпват без предупреждение. Храстите на розите трябва да се ...

Бадемът се засажда наесен

Бадемовите дръвчета трябва да се засаждат през есента, защото развитието им започва много рано и засаждането през пролетта е рисковано. Това е една от най-раноцъфтящите овошки. Цъфти обикновено към кр...

Как да запазим арпаджика до пролетта

Купеният арпаджик може да се съхранява до посаждането му в сухо помещение. При висока температура той може да изсъхне, а при понижаване възниква опасност от стрелкуване на най-големите луковици. Разси...

Начало