Градина » Не пренебрегвайте непретенциозния седум

 Не пренебрегвайте непретенциозния седум

Седумът е известен у нас под името „Дебела Мара”. Той произхожда от Китай и Япония, но сега е известен във всички континенти. Месестите му стъбла са групирани по няколко в туфа и може да достигнат до 50 см височина. Декоративните листа са срещуположни, почти овални, дълги 6-8 см. Поради изобилното восъчно покритие изглеждат сиво-зелени. Цветовете са дребни, но събрани във внушително сенниковидно съцветие. Баграта им зависи от сорта. При Айсберг, те са бели, при Стардъст – сребристи, Брилянт – ярко розови, Кармин – бледолилави, Метеор – червени и др. Цъфтежът започва от август-септември и продължава до настъпване на първите студове през есента.
В последните години масово се разпространяват хибриди с общото наименование седум хербстфройде (S. herbstfreude). От тях се разпространяват сортовете Руби глоу – с червени цветове, Бертрам Андерсон – с тъмно розови и Аутъмн Джой – цветовете на който са обагрени в розово и слонова кост, преливащи в ръждивокафяво.
Тези растения много обичат слънцето, затова им избирайте открити места. Почвата трябва да е лека, отцедлива. Издържат на засушаване, но са по-пищни, когато са поливани редовно. През зимата стъблата и листата загиват, но корените остават жизнени и рано напролет започва буен растеж.
Седумът се използва в градините като единично растение, на лехи или внушителни групи. Той обаче е много подходящ и за зацветяване на алпинеуми. В градска среда се препоръчва за украса на балкони и тераси.
Седумът се размножава чрез семена или вегетативно. Много удобно е да се използват резници, които бързо се вкореняват. Успешно е и разделяне туфата на възрастни растения.
Българската народна медицина използва листата на дебела Мара за лекуване на рани, тъй като имат болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Соя може да засеете и в задния двор

Най-важното предимство на соята пред другите зърнени бобови култури се състои в богатото й съдържание на белтъчини и мазнини. В състава й влизат 8 от незаменимите за живота на човека и животните амино...

Стиропор пази тиквите от загниване

Много скоро тиквите ще се налеят. Ще успееят ли да се запазят лъскави и здрави обаче за коледния тиквеник? Колкото и да са издръжливи, има ли обилни дъждове или от прекомерно напояване тиквите като ...

Ранно кафяво гниене заплашва овошките

Ранното кафяво гниене е една от най-опасните и разпространени болести по овощните дървета. Напада и костилковите и семковите овощни видове. Най-големи повреди обаче нанася на кайсията, черешата, вишня...

Червеният пипер има много врагове

Няколко вида молци са изкушени от червения пипер. Молецът по сушените плодове, който напада също ядки, зърно, семена, хлебни изделия, сушени билки силно вреди на подправката. Дребната пеперуда е оцвет...

Начало