Градина » Особености на лятното присаждане

 Особености на лятното присаждане

Като общоприето правило за начало на присаждането се приема времето от средата на юли до края на август. Това обаче води до някои икономически и технически трудности.
Първо, площта на питомника стои заета минимум две години, въпреки че някои от костилковите подложки растат бързо и прерастват (праскова, бадем, дори джанката). Ако те се присадят до края на юни, с малко допълнителни мерки присадените пъпки прорастват за 10-15 дни и до есента достигат близки до стандарта размери, т.е. могат да бъдат реализирани.
Второ, леторастите, от които се вземат пъпките за присаждане, през август, а някои и по-рано, вдървесиняват и това затруднява "изваждането" на пъпки (щитчета). Освен това поради горещините трябва да се полагат грижи, за да се поддържат калемите свежи.
Трето, метеорологичните условия през юли и август налагат често напояване, за да се поддържа необходимото активно сокодвижение (добре да се "отлепва" кората), а това са допълнителни разходи. От друга страна, самите присаждачи през този период изпитват на гърба си палещите лъчи на слънцето, което не е маловажно.
Съществува практически доказан положителен ефект от ранно лятното окулиране - изтеглянето му в периода 10-25 юни. Ако изключим тази година, в която всички вегетационни и генеративни процеси протекоха с почти едномесечно забавяне, през юни нормално могат да се намерят достатъчно калеми с вече добре оформени пъпки (очи), годни за окулиране. Това е вегетационна фаза, през която тъканите са в най-активен растеж - така да се каже, в "статус насценди", поради което протича бързо и качествено калусиране и срастване. (Както видимо бързо зарастват дори дълбоки рани през детските години!). При това - твърде важно! - все още пъпките са само "растежни" - все още не е започнал процесът на "диференциация" - изключва се рискът да се присади плодна пъпка. Като правило не се използват първите три пъпки в основата и "тревисто-зе-лените" по-горни пъпки. Така от всеки калем се взимат 4 до 6 очи. Важно условие е калемите да се присаждат още в деня на отрязването им. Особено при райската ябълка, бадема и хинапа. И да се работи с фино остро ножче от неръждясваща стомана.

Ето как става

За да се ускори процесът на прорастване и растеж на присадената пъпка, горната част на подложката, до около десетина сантиметра над присадката, може да се извие в дъга, като върхът й се притисне на земята о почва или колче. По този начин присадената пъпка остава отгоре на дъгата. "Хелиотропическото" напрежение насочва повече растежни вещества (ауксини ) в зоната на срастването. Подложката се прерязва над присадката едва когато присадниковият летораст достигне 10-15 см, т.е. той да развие физиологично активни (фотосинтезиращи) листа. Преждевременното отрязване лишава корените от пластическите вещества, които им осигуряват листата на подложката.
Този метод на производство на облагородени дръвчета е особено достъпен и полезен в практиката на любителите. До есента те ще имат готови фиданки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Антуриумът се нуждае от топлина и влага

Антуриумът е едно от най-интересните и красиви растения в стаята. Впечатляващи са цветовете му. Впрочем истинските му цветове са дребни, жълти, наподобяващи свещички. Това, което буди възхищение, е пр...

Как да се грижим за фуксията

Фуксията не може да се обърка с никое друго растение. Питат ли ви кое е то - достатъчно да кажете: цветовете му са като рокля на балерина. В тях има нещо и от новогодишната елха, увенчана с разноцветн...

Опасен ли е белият налеп в саксията

Причините за белия налеп в саксията може да се окажат различни. На повърхността на почвата в цветната саксия може да се появи бял налеп, причинен от развитието на гъбична микрофлора. Такъв налеп се по...

Лятна резитба на малините

Много са любителите малинари, които посягат към ножицата едва напролет и то толкова, колкото да изрежат изсъхналите леторасти. Може би от страх да не премахнат някой, който ще им даде плод. А може би,...

Начало