Градина » Отглеждане на метла

 Отглеждане на метла

Обикновената метла е известна още и като летен кипарис. Тези едногодишни обемни растения са разпространени в цялата страна до 1000 м н. в. Застъпени са видовете K. trichophyla и K.scoparia, който е с местен произход. Стъблото е мощно, силно разклоняващо се. Обикновено е с пирамидална форма и наподобява кипарис. Ценно качество е, че се поддава на резитба, затова растенията се оформят с разнообразна форма и височина. Всички стъблени разклонения са покрити много гъсто с безброй почти линейни листенца, дълги до 3 см. Те придават чар на растението, който се увеличава през лятото, когато придобиват червеникава багра в различни нюанси. В пазвите им се развиват многобройни дребни зеленикави цветове, които нямат декоративна стойност. Семената са с неправилна форма и много дребни - в 1 г има около 280 броя. Запазват кълняемостта си до 3 години. Попаднали в почвата през зимата не загиват и напролет поникват.

Трудно понася разсаждане

Растенията не са много взискателни. Предпочитат обаче слънчеви места и богати на хранителни вещества почви. През цялата вегетация влажността трябва да е умерена. На постоянно място се засява още в края на март, но често се и самозасява. Когато след поникването се установи, че растенията са на гъсто, тогава се проскубва. Най-подходящите разстояния са 40 х 40 см. Тъй като коренът е вретеновиден, слабо разклоняващ се, растенията трудно понасят разсаждане.
Много красиви са единични екземпляри в дълбочината на двора. Често използват кохията за оформяне на едногодишни живи плетове. В този случай според мястото растенията трябва да са в два реда и по-гъсто засадени. Много оригинално е използването на растенията за подкастряне като им се придават най-причудливи форми. През вегетацията освен задължителното окопаване и плевене, растенията редовно се поливат.

Стават за храна

Надземната част съдържа около 8% органични киселини, сапунини, дъбилни вещества, кумарин, флавоноиди и др. полезни съставки. Семената са богати на мазнини, белтъчни вещества и сапунини. Поради тази причина освен като декоративни, често се отглеждат и за фураж. Докато растенията са млади, те са много крехки и се използват като храна за хората. Така от млади стъбла и листа може да се приготвят много вкусни салати. Освен самостоятелно, те може да участват в салата с картофи и лук, както и да се приготвят зеленчукови супи. Но както сочи името, това растение е идеалнo за направа на метли.

Автор: Георги Колев

Представяме Ви:

Калий и бор са много важни за кайсията

Ако забележите, че листата на кайсията са като прегорели, много вероятно е дървото да изпитва калиев глад. Това е един от овощните видове, който има най-големи изисквания към този елемент. Причината е...

Патладжаните стават и на балкона

Интересни биха изглеждали терасата или балконът, ако между разноцветните багри на цветята се мъдрят тъмновиолетовите плодове на патладжана. И защо да не си позволите да си отгледате поне един храст от...

Лятното зеле отива в лехата

Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в к...

Време е да засеете топкарамфила

Топкарамфилът, сполучливо наречен от народа ни и самакитка, може да остане на едно и също място повече години, но много бързо губи декоративната си стойност. Затова се отглежда като двегодишно растени...

Начало