Диетични рецепти » Витамин В12 повишава имунитета

 Витамин В12 повишава имунитета

В продължение на дълги години витамин В12 беше известен с ефикасното си противоанемично действие, а също така и като средство, нормализиращо състоянието на нервната система.
Научните изследвания през последните години установиха редица нови и досега неизвестни функции на този витамин. Приемането на подходящи дози от витамин В12 може да ни предпази от старческо слабоумие, да повиши имунитета, да окаже благоприятно действие върху обмяната на въглехидрати и мазнини, да предотврати развитието на атеросклероза и ракови клетки, да подобри функциите на сърцето и кръвоносните съдове.
Не е за учудване, че при недостиг на витамин В12 се развива умствена непълноценност, тъй като този витамин играе важна роля при синтеза и биохимичната обмяна на моноамините мелатонин и серотонин. Освен това витамин В!2 е от особена важност за функционирането на периферните нерви.
Витамин В12 влияе положително на интелектуалното развитие на човека, особено на способността му да запомня думи. А недостигът на този витамин може да предизвика старческо слабоумие, сходно с болестта на Алцхаймер. Симптомите са раздразнителност, загуба на памет и променено поведение.
Вегетарианците имат силно изразен дефицит на витамин В12, защото той се съдържа в черния дроб, месото, рибата, яйцата, млякото. Единствен източник на витамин В12 с неживотински произход са някои морски водорасли. Около 50 % от вегетарианците имат дефицит на витамин В12 и желязо.

Автор: Генчо Генев

Представяме Ви:

Фасулът - най-балансираният продукт

Ценността на балансираното хранене не е само в гордото изявление „Аз се храня правилно!”. Възможност да съставим меню, така че в него да участват всички хранителни вещества, необходими на организма ни...

Лещата - неподозирано лекарство

Родината на лещата е Югодападна Азия, където тя се отглежда вече четири хилядолетия. От всиечки бобови растения лещата има най-високо съдържание на белтъчини – повече от 40 процента от съдържанието. ...

Лечебната латинка

Латинката е обичано цвете в нашите градини, дворове и балкони. Цъфти до появата на студовете, затова цяло лято може да се събират и сушат нейните цветове и листа, а през есента – съзряващите й семена....

Лечебните свойства на целината

У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...

Начало