Диетични рецепти » Безсолна диета

 Безсолна диета

Солта е позната на човечеството от стари времена отначало като вкусова подправка, а после като консервант. Едно от основните й значения е, че задържа водата в клетките и тъканите. При недостиг на сол може да настъпи разстройство в обмяната на веществата – неслучайно при тежък физически труд, както при работа или престой в топла среда, се препоръчват допълнителни количества готварска сол, приемани чрез храната или газирана подсолена вода. За поддържането на нормална водно-солева обмяна при нормални метеорологични условия организмът се нуждае средно от 7 до 9 грама сол за децата и от 9 до 12 грама за възрастните. За съжаление консумацията на сол в национален и в световен мащаб е от порядъка на 20 и повече грама на денонощие. Подобно количество е прекомерно голямо за рационалното хранене и е недопустимо при диетичното хранене. С най-голяма сила това важи за болните с високо кръвно налягане и със сърдечна недостатъчност.

Колко да ограничим солта?

Възможно ли е да се намали консумацията на готварска сол? При здрав човек това се постига, като храната не се соли допълнително и се внимава с консумацията на много солени храни, каквито са сиренето, колбасите, солената риба, туршиите, солените маслини и др. При болни със сърдечно-съдови заболявания изискванията са по-строги. При тежки случаи се допуска диета с безсолни ястия от ориз, картофи, с плодове, зеленчуци, несолени мляко и млечни произведения. Подобна диета се прилага ограничено време, тъй като все пак е едностранчива, а след преодоляване на острото състояние може постепенно да се извърши захранване с обичайни храни. Макар че през последните години се създадоха модерни диуретични средства (лекарства, водещи до усилено отделяне на течности и натриев хлорид от организма), ограничаването на готварската сол в приеманата храна си остава едно от важните изисквания при лечението на сърдечно-съдовите заболявания. Затова съветът ни е: не прекалявайте със солта!

Автор: Ст. н.с. д-р Евгени СТОЙНЕВ, диетолог

Представяме Ви:

Вълшебната дюля

Известна е като гръцкият символ на плодовитостта. По нашите земи е пренесена далеч преди създаването на българската държава. Идеална е и за цяр, и за деликатес на трапезата. Още бащата на медицината Х...

Диета за лицето

Когато организмът изпитва недостиг от полезни вещества, той ни предупреждава и ни отправя зов за помощ. Прави го посредством кожата на лицето, която реагира на всяка промяна в начина ни на хранене. ...

Митовете и истините за храната

Съществуват множество широко разпространени твърдения, които много от нас са склонни да приемат безрезервно. Как обаче показват фактите: Вярно ли е, че трябва да се яде често и по малко? М...

Зелето като незаменима храна

От незапомнени времена то храни и лекува хората. Още Питагор е писал: „Зелето постоянна бодрост и ведро настроение на духа.” Тогавашните лекари го препоръчвали на децата, за да не боледуват, а съвреме...

Начало