Диетични рецепти » Сърдечна диета

 Сърдечна диета

Правилната диета е най-добрата профилактика за болести на сърцето, казват експертите на Американската кардиологична асоциация. Какви „сърдечни приятели” може да откриете в кухнята?

Според последните научни открития, продуктите, които ефикасно укрепват сърдечно-съдовата система, не са толкова много. Но затова пък действат точно на сърцето.

Масло от ленено семе

Рекордното съдържание на омега-3 мастни киселини намалява риска от заболявания на сърцето и съдовете два пъти, намалява нивото на холестерола и не позволява образуването на тромби.

Важно: 1-2 с. л. масло може да се добави в бурканче с горчица или в тестото.

Броколи

Предпазва миокарда от увреждания, стимулира образуването на особен белтък.

Важно: замразеното броколи е по-добро от прясното, защото в него витамин С се запазва най-добре. За да запази максимално полезните си свойства, броколито се задушава на пара.

Чесън

Съдържа повече от 70 активни вещества, влияещи благотворно на сърцето, от които най-добре е изследван алицинът. При редовна консумация на чесън той намалява артериалното налягане с 15-30 деления, твърди Американското списание за болнично хранене.

Важно: преди да добавите стритата скилидка чесън в яденето, оставете я да постои на масата половин час: така тя ще акумулира максимално лечебните си свойства, смятат лекарите от Аржентина.

Ябълки

Резултатите от 20-годишно изследване с участието на 34 хиляди жени, което е проведено в Университета в Айова, определят ябълките като най-ефикасният продукт, намаляващ риска от сърдечни катастрофи в периода след климакса.

Важно: не се увличайте по баниците с плънка от ябълки. По-добре яжте ябълките в салата или за десерт.

Натурален шоколад

Подобрява работата на сърдечно-съдовата система, понижава нивото на холестерола и артериалното налягане, увеличава притока на кръв към мозъка и предотвратява запушването на артериите. Всичко това благодарение на флавоноидите. За полезен се счита шоколадът, в който съдържанието на какао е не по-малко от 70%.

Важно: тъй като съдържа захар и мазнини в повече, дневната порция не трябва да надвишава 30 г.

Нар

Полифенолите, съдържащи се в нара понижават нивото на холестерола и артериалното налягане, подобряват кръвообращението и не позволяват отлагането на холестерол по стените на кръвоносните съдове.

Важно: за да може нарът в пълна степен да прояви лечебните си свойство, не го употребявайте в смес с плодови сокове, а самостоятелно, до 150 мл на ден, най-добре прясно изстискан сок без добавката на захар.

Зехтин

Маслиненото олио е източник на мононенаситена мазнина, намаляваща съдържанието на лошия и повишаваща нивото на добрия холестерол.

Важно: в 1 с. л. зехтин има 120 калории. Идват в повече за стройната фигура. Затова са позволени най-много 2 с. л. на ден (в салати, сосове и други ястия).

Авокадо

Ползата от авокадото не е само в моно- и полиненаситените мастни киселини. Плодовете са богати също на калий, който участва в профилактиката на сърдечния инфаркт. Авокадото подобрява усвояването на каротиноидите, а те намаляват риска от сърдечни заболявания и деградация на мускулната тъкан
(включително и миокарда), установиха американски медици от Университета в щата Охайо.

Важно: за да не трупате килограми, в ястията използвайте авокадо вместо продукти, като кашкавал и майонеза.

Фасул и бобови култури

Липсата на наситени мазнини, високото съдържание на протеини, влакна, желязо, калий и фолиева киселина правят бобовите незаменим диетичен продукт. Те съдържат още и до 8 вида флавоноиди, които са чудесно профилактично средство срещу хипертония.

Важно: ако нямате време за готвене на фасула, използвайте консервиран, само че преди употреба го измийте със студена вода.

Тиква

Нейният ярко-оранжев цвят е признак за високото съдържание на бета-каротин, витамин С и калий, които помагат в борбата с атеросклерозата и регулират действието на солта върху сърцето и кръвоносните съдове, а това е много важно при високо кръвно налягане.

Важно: полезните вещества се запазват най-добре в печената тиква.

Зърнени

Да вземем за пример пшеницата – тя съдържа бързоразтворими фибри, намаляващи усвояването на холестерола, който приемаме с храната. Според проведено изследване на Американското министерство на селското стопанство, 2 чаши каша дневно намаляват нивото на общия холестерол с 9%, а на лошия – с цели 11%.

Важно: за поддържане на нормално кръвно налягане е необходимо да приемате по една порция зърнени храни на ден. Когато купувате ориз и други зърнени, овесени ядки, пуканки, убедете се, че са пълнозърнести.

Гъби

Съдържат антиоксиданта ерготамин, неутрализиращ свободните радикали, които провокират не само сърдечно-съдовите, но и онкологични заболявания. Също така са богати на калий: например в 100 г бели гъби или брезова манатарка се съдържат 15-20% от дневната доза от минерала.

Важно: независимо от начина на приготвяне, гъбите запазват полезните си свойства. Това също е от значение.

Няколко препоръки:

За да контролирате освен кръвното налягане и нивото на холестерола, вземете под внимание следните препоръките на специалистите от Националния институт по здравето в САЩ:

Ограничете употребата на сол

Ако консумираме 75% от солта с преработени храни, то останалите 25% идват от солницата на нашата маса. Откажете се от навика, когато се храните да досолявате яденето, а заедно с това и от продуктите, носещи риск: солени ядки, консерви, готови бульони и готови подправки. По-добре подправяйте ястията с лимонов сок, билки, вино и зелени подправки.

Намалете мазните продукти в менюто

А именно пълномасленото мляко, сметаната и мазните сирена, колбасите и субпродуктите и всяка пържена храна.

Гответе лесно смилаеми ястия

Вместо да пържите продуктите във висококалорично масло, по-добре ги печете, варете, задушавайте или използвайте грил. Преди да сготвите месото, изрежете от него излишните тлъстини.

Направете здравословна замяна

Не е нужно да се отказвате от любимите ястия, ако замените яйцата в рецептата само с белтъци, а мазното сирене – с обезмаслена моцарела.

Придържайте се към DASH-диетата

Това е начин на хранене, който намалява риска от хипертония и сърдечно-съдови заболявания:
• Зеленчуци: 4-5 порции на ден
• Плодове: 4-5 порции на ден
• Млечнокисели продукти: 2-3 порции на ден
• Растителни мазнини: 2-3 порции на ден
• Зърнени и бобови: 1 порция на ден
• Ядки и семена: 4-5 порции в седмицата
• Месо, пилешко, риба, морски дарове: 2 порции в седмицата

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Студените ястия топят калории

При изкълчване или навяхване торбичка с лед прави чудеса. Ако при изгаряне оставите 10 минути да тече студена вода върху пострадалото място или наблизо до него, болката намалява или се ограничават пор...

Вредните храни

Всичко, което заплашва нашето здраве, красота, добро разположение на духа и психическо равновесие, е бяло, жълто, черно, сладко, мазно, свръхкалорично. И ужасно вкусно! Знаем го добре, но въпреки непр...

И ленът лекува

Обикновеният питомен лен (Linum usitatissimum) е култивирано растение, което се среща навсякъде у нас. За лечебни цели се използват сухите зрели семенца. Те съдържат 10% слузни вещества, 30-40% тлъсто...

Вълшебното мумийо

От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...

Начало