Кулинарни рецепти » Парена туршия

 Парена туршия

Продукти:

• 6 кг червена “Капия”
• 2 глави карфиол
• 2 кг моркови
• 1 глава целина с листата
• 2 по-едри глави чесън
• дафинов лист, черен пипер
• бахар на зърна
• 3 л вода
• 3 л оцет
• 500 мл олио
• 400 г захар
• сол на вкус
• лозови или вишневи листа с клонките

Начин на приготвяне:

Измиваме чушките, подрязваме им само дръжките и с игла ги избождаме около семенника на 3-4 места. С къдрав нож нарязваме морковите на по-дебели филийки, карфиола накъсваме на розички, чесъна разделяме на скилидки, а обелената глава целина режем на пръчици.

Смесваме водата и солта, възвираме, прибавяме останалите съставки за маринатата, както и подправките и отново възвираме. Пускаме чушките в кипящата марината, варим само 1 мин, вадим ги и ги оставяме да изстинат.

На дъното на буркани редим клонки и листа вишна, ред пиперки, заливаме с марината, ред карфиол, моркови и целина, пак марината и така до изчерпване на продуктите. Последният ред трябва да е от чушки.

Притискаме с венче от вишневи клонки и ако е нужно, доливаме марината. Затваряме с целофан и капачка и прибираме на хладно място. Ако в саламурата се появят мехурчета, започваме да претакаме туршията.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Байганети със сирене

Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...

Начало