Продукти:
• 6 кг домати
• 4-5 скилидки чесън
• 2 глави лук
• 150 мл олио
• сол и захар на вкус
• смлян черен пипер
• 1 голяма връзка пресен босилек
Начин на приготвяне:
Измиваме листенцата на босилека и ги нарязваме ситно. Обеления чесън счукваме, а лука нарязваме ситно. Заливаме 4 кг измити домати с вряла вода, обелваме ги, разполовяваме ги и с чаена лъжичка изваждаме семенната им част. Оставяме ги да се отцедят.
Сгорещяваме олиото и леко задушаваме лука и чесъна. Прибавяме останалите 2 кг домати, обелени и нарязани на по-дребни парченца, а също и подправките, без солта. Варим ги 25-30 мин, без да ги бъркаме. Прецеждаме соса, посоляваме го, разбъркваме и оставяме да изстине.
Насипваме бланшираните половинки домати в буркани, наръсваме с босилек и заливаме със соса. Затваряме бурканите и ги стерилизираме 10-15 минути. По желание, за по-пикантен вкус, може да сложим във всеки буркан по 2-3 едри черни маслини без костилките.
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...