Продукти:
• 10 яйца
• 120 г стафиди
• 200 г бадеми
• 250 г пудра захар
• 300 г брашно
• 2 ванилии
• 200 г краве масло
• мармалад от кайсии или шипки
• шоколадови пръчици
За крема:
• 300 г захар
• 150 г краве масло
• 1 яйце
• 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме маслото със захарта и към него при непрекъснато бъркане прибавяме жълтъците, смлените печени бадеми, стафидите и разбитите на сняг белтъци. Постепенно прибавяме и пресятото брашно, размесено с ванилията. Изсипваме сместа в предварително намазана с масло и поръсена с брашно форма за торта. Печем в умерено силна фурна до зачервяване.
Сваряваме захарта за крема в 1 ч.ч. вода. Когато сиропът се сгъсти, сипваме малко по малко в разбитото на пяна масло. При непрекъснато бъркане прибавяме разбитото яйце и ванилията.
Разрязваме с конец изстиналия блат надлъжно на две. Намазваме по средата с фин мармалад от кайсии или шипки, а отгоре и отстрани намазваме с приготвения крем. Украсяваме с шоколадови пръчици.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...