Продукти: (за 5-6 порции)
• 1,5 кг телешко месо, нарязано на парчета
• 2 с.л. брашно
• 2 с.л. олио (зехтин)
• 2 с.л. краве масло
• 1 нарязан на ситно морков
• 2 глави лук, разрязани на 4
• 1-2 счукани скилидки чесън
• 1 ч.л. бяло вино
• 3-4 с.л. мед
• кората на 1 лимон
• сол, черен пипер
За гарнитура:
• 1 кг моркови
• 2-3 с.л. краве масло
• няколко стръка мащерка
• 1-2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Измиваме месото добре, подсушаваме и го посоляваме. Затопляме мазнината и задушаваме месото на слаб огън. Прибавяме моркова, лука и чесъна и задушаваме всичко.
Заливаме месото с виното, прибавяме солта и пипера, а след като заври, доливаме 2 ч.ч. топла вода, намаляваме котлона, покриваме съда и оставяме ястието да поври 15-20 минути. Преди да го свалим от огъня прибавяме меда и лимонената кора, като разбъркваме внимателно.
Докато ври месото, приготвяме гарнитурата. Почистваме морковите и ги нарязваме като кибритени клечки.
В отделен съд затопляме маслото, прибавяме морковите, мащерката и дафиновия лист. Задушаваме на слаб огън и щом морковите порозовеят ги покриваме с топла вода и ги оставяме да врат на слаб огън, докато останат само на мазнина.
Отстраняваме дафиновия лист и мащерката и сервираме гарнитурата топла с месото.
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...