Продукти:
• 1 пиле
• 1 к.ч. бадемови ядки
• 1 к.ч. шам-фъстък
• 200 г телешка или агнешка кайма
• 1 к.ч. разтопено краве масло
• 1 к.ч. ориз
• 1 с.л. брашно
• по 1 ч.л. канела, кардамон, шафран
• 2 дафинови листа
• 1 с.л. краве масло
• сол
Начин на приготвяне:
Смесваме по 1/2 ч.л. сол, канела, кардамон, пипер и шафран и натриваме пилето със сместа. Правим плънка, като в половината от маслото запържваме каймата заедно с останалото количество подправки.
Заливаме ориза с 2 ч.ч. вряла вода и задушаваме 10 минути, докато добие стъклен цвят. Сипваме го в гевгир и го измиваме със студена вода, след което го слагаме при задушената кайма. Разбъркваме и задушаваме на тих огън 30 минути.
Заливаме бадемите с вряла вода, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Прибавяме ядките към сместа от кайма и ориз, разбъркваме и напълваме пилето.
Зашиваме отвора, поставяме дафиновите листа и варим на умерен огън. Покриваме с капака и продължаваме да задушаваме на тих огън. Когато месото омекне, преместваме го в тава и го печем в предварително загрята фурна, докато пилето стане златистокафяво.
Към соса в тавата добавяме брашното (предварително препечено на сух тиган и размито с 1 к.ч. хладка вода). Наливаме толкова от бульона, в който сме варили пилето, колкото да се сгъсти сосът.
Нарязваме пилето на порции и при сервиране го поливаме със соса.
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....