Продукти:
• 8 големи листа от прясна зелка
• 300-400 г нетлъста овча кайма
• 200 г сланина
• 1 глава лук
• 3-4 моркова
• 1 ч.ч. ориз
• 2 с.л. доматено пюре
• 1 к.ч. сметана
• 1 к.ч. олио
• 2 с.л. оцет
• черен пипер, копър, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме зелевите листа от дебелите жили, заливаме ги с кипяща подсолена и подкиселена вода и ги оставяме да престоят няколко минути, след което ги отцеждаме.
Почистваме и измиваме ориза. Запържваме го в половината от олиото. Когато стане прозрачен, наливаме 2 ч.ч. подсолена вода и оставяме на огъня, докато оризът поеме течността и набъбне.
В останалото олио леко позапържваме каймата заедно със ситно нарязания лук. Отстраняваме от огъня и прибавяме ориза, ситно нарязания копър, черен пипер и сол на вкус. Разпределяме плънката върху зелевите листа и завиваме 8 сарми.
Застиламе дъното на широка тенджера с нарязаната на тънки филийки сланина. Отгоре покриваме с нарязаните на тънки кръгчета моркови, а върху морковите нареждаме сармите. Поръсваме с черен пипер и заливаме със смес от доматеното пюре и подсолената на вкус сметана.
Захлупваме и задушаваме в умерена фурна, докато останат на мазнина. Докато сармите се задушават, доливаме от време на време по 1-2 с.л. гореща вода.
Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...
Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...
Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...