Продукти:
• 200 г извара
• 1 ч. л. кимион
• половин ч. л. настърган пресен джинджифил
• 3 пресни люти чушки
• 3 с. л. настърган пресен кориандър или магданоз
• 1 ч. л. куркума
• 1 ч. л. сол
• 500 г прясна бамя
• 3 с. л. масло или олио
Начин на приготвяне:
Изварата изцеждаме в тензух. Кимиона, джинджифила, лютите чушки и кориандъра счукваме в хаванче или смиламе. Прибавяме към изварата заедно с куркумата и солта и месим до получаване на гладко тесто.
Измиваме и подсушаваме бамята. Изрязваме капачетата и долният край, след което внимателно правим малък страничен разрез, така че да не се среже цялата шушулка, и изчистваме семената.
Във всяка бамя слагаме по малко от тестото. Слагаме бамята в широка тенджера със сгорещеното масло или олио, захлупваме и пържим десет минути на много слаб огън. После обръщаме и пържим още десет минути без капак.
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...