Кулинарни рецепти » Оризова торта

 Оризова торта

Продукти:

• 1 ч.ч. ориз
• 1 1/2 к.ч. захар
• 1 л прясно мляко
• 3 яйца
• 1 ванилия
• настъргана лимонова кора
• сол
• плодов сироп за поливане
• краве масло за намазване на формата
• захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В 3-4 ч.ч. вряща вода изсипваме ориза и варим 3 мин, като разбъркваме. Прецеждаме и го обливаме със студена вода. Загряваме до кипване млякото, в което сме добавили настърганата лимонова кора и ванилията. Отделяме 2 ч.ч., а в съда с останалото мляко сипваме изцедения ориз. Добавяме захарта и щипка сол. Варим на слаб огън около 50 мин, като от време на време доливаме по малко от отделеното мляко, което трябва да държим горещо. Отстраняваме от огъня и оставяме сместа да изстине.

Отделяме жълтъците от белтъците и разбиваме белтъците на гъст сняг, разбъркваме жълтъците с ориза и внимателно прибавяме при непрекъснато бъркане разбитите белтъци към сместа. Изсипваме в намазана с масло и поръсена със захар форма. Поставяме формата в по-голям съд с вода и печем около 50 мин или докато се зачерви добре в предварително загрятата до 250°С фурна.

Тортата е готова, когато притиснатата с пръст повърхност се връща обратно. Сервираме тортата студена във формата, в която сме я пекли, а отделно сервираме купичка с горещ плодов сироп за поливане.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Начало