Продукти: (за 6 порции)
• 18 едри, добре узрели смокини
• 250 г захар на пясък
• 500 мл прясно мляко
• 4 яйца
• 6 почти узрели смокини
• 50 г захар
• 1/2 к.л. канела на прах
• няколко бисквити или сухи пасти
Начин на приготвяне:
Обелените 18 смокини нарязваме на малки парченца, поставяме ги в тавичка, размесваме ги с 200 г захар и ги оставяме да се пекат на слаба фурна 25-30 минути, докато омекнат съвсем. Периодично ги разбъркваме.
Разделяме белтъците от жълтъците и разбиваме жълтъците с 50 г захар. Прибавяме към тях стопленото мляко на тънка струйка, без да преставаме да бъркаме. Слагаме съда на тих огън и сваряваме крема до сгъстяване, като бъркаме непрекъснато. После го охлаждаме.
Изсипваме сместа със смокините от тавичката и млечния крем в дълбок съд, разбъркваме добре и оставяме да изстине напълно. После прехвърляме цялата смес в машината за сладолед, замразяваме и прибираме.
Изсипваме останалите 50 г захар в тиган, добавяме канелата и карамелизираме сместа. Разрязваме останалите 6 смокини на две и леко ги овалваме в получения карамелов сироп.
При сервиране поставяме на дъното на чинията парче суха паста, бисквитка или друг сух сладкиш, отгоре разполагаме топка сладолед, нареждаме около нея потопените в карамел смокини и поднасяме веднага.
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...