Продукти:
• 8 яйца
• 8 с.л. захар
• 250 г смлени орехови яйки
• 100 г шоколад
За гриляжа:
• 250 г захар
• 250 г запечени бадеми
• 1 ч.л. лимонов сок
За крема:
• 4 жълтъка
• 4 с.л. захар
• 1 к.ч. силно черно кафе
• 200 г краве масло
Начин на приготвяне:
Разделяме яйцата за блата на жълтъци и белтъци. Разбиваме жълтъците много добре заедно със захарта. Прибавяме запечените орехи и настъргания шоколад, разбъркваме и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслена и покрита с хартия тавичка и изпичаме в умерена фурна.
Изсипваме захарта за гриляжа в сух съд и я разтопяваме на силен огън, докато стане кафява. Прибавяме натрошените бадеми и лимоновия сок, държим още малко на огъня. После разстиламе върху намаслена повърхност и заглаждаме отгоре.
Разбиваме жълтъците за крема заедно със захарта. Прибавяме кафето и варим на водна баня, докато се сгъстят. Тогава смесваме с разбитото масло и 150 г натрошен гриляж.
Разрязваме готовия блат хоризонтално на три части и намазваме между тях с крема. Намазваме отвън цялата торта с крема и украсяваме с останалия гриляж, нарязан на квадратчета.
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...