Кулинарни рецепти » Братиславски гулаш

 Братиславски гулаш
/Словакия/

Продукти: (за 4 порции)

• 500 г обезкостено говеждо месо от предната част
• 3 с.л. олио
• 1 глава лук
• 3 с.л. брашно
• 1 1/2к.ч. сметана
• 1 ч.л. червен пипер
• сол

За маслените топчета:

• 40 г краве масло
• 1 яйце
• 2 жълтъка
• 300 мл прясно мляко
• 220 г брашно
• сол

Начин на приготвяне:

Почистваме месото, измивамего и го нарязваме на малки кубчета. Нарязваме лука на ситно и го изпържваме в сгорещеното олио. Щом стане стъклен, поръсваме червения пипер, прибавяме нарязаното месо и също леко го позапържваме. После посоляваме на вкус, захлупваме и задушаваме месото в собствения му сос.

Когато течността почти се изпари, наливаме малко гореща вода и задушаваме до омекване, като от време на време доливаме по малко гореща вода. Изваждаме омекналото месо и варим соса, докато остане на мазнина. Тогава прибавяме брашното и го пържим до порозовяване. След това наливаме гореща вода, разбъркваме и варим не по-малко от 20 мин.

Накрая сипваме сметаната и задушаваме 2-3 мин. Прецеждаме така приготвения сос върху месото и претопляме ястието на огъня.

Поднасяме гулаша с маслени топчета, приготвени по следния начин:

Възваряваме маслото с млякото и малко сол. При постоянно бъркане сипваме брашното и варим на умерен огън, като не преставаме да бъркаме. Щом тестото започне да лепне по стените на съда, отстраняваме от огъня и изчакваме да поизстине.

Към леко изстиналото тесто прибавяме разбитите яйце и жълтъци и разбъркваме добре. После с помощта на лъжичка оформяме от сместа топчета и ги варим в леко подсолена вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Пиле по персийски

Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Ванилини

Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...

Начало