Кулинарни рецепти » Патладжани с лучена плънка

 Патладжани с лучена плънка

Продукти:

• 4 кг патладжани
• 300 г лук
• 300 г моркови
• 300 г целина
• 3-4 по-едри глави чесън
• клончета целина

За саламурата:

• 1,5 л оцет
• 2 л вода
• 3 к.ч. сол
• 1 дафинов лист

Начин на приготвяне:

Отрязваме дръжките на патладжаните и ги цепваме на кръст, без да ги разполовяваме. Леко ги солим и притискаме с лъжичка меката част, за да си пуснат горчивия сок. След 30 мин отцеждаме и ги пускаме да се бланшират във вряща подсолена вода 10-15 мин. Отцеждаме и оставяме да изстинат.

Настъргваме морковите, лука нарязваме на тънки филийки, а целината и чесъна наситняваме. Объркваме сместа, посоляваме и леко претриваме с ръце.

Пълним патладжаните с тази смес, превръзваме ги с клонче целина, нареждаме ги в подходящ съд и заливаме с приготвената от изброените продукти и изстинала марината.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Начало