Продукти:
• 2 глави лук
• 6 моркова
• половин глава керевиз заедно с листата
• 6-7 домата
• половин глава червено цвекло
• 2 ябълки
• 1 връзка магданоз
• 1 ч.л. захар
• 5-6 зърна черен пипер
• 1 ч.ч. вино
• 1 к.ч. олио
• 1 дафинов лист
• 5-6 зърна бахар
• настъргана лимонова кора
• лимонов сок
• сол
Начин на приготвяне:
Настъргваме всички зеленчуци и ябълките на ренде.
Загряваме в дълбок съд олиото и слагаме последователно през 10 мин морковите и керевиза, червеното цвекло, лука и ябълките и накрая - доматите. Когато зеленчуците омекнат, претриваме ги през сито.
Подправяме получената смес с настъргана лимонова кора, лимонов сок, дафинов лист, бахар, виното, захар и сол на вкус, кипваме, поръсваме със ситно нарязания магданоз и отстраняваме от огъня. Ако е необходимо, можем да сгъстим със студена брашнена застройка или с бешамелов сос.
Когато пюрето е предназначено за гарнитура на тлъсти меса , към него можем да прибавим 1 с.л. горчица и 1 ситно нарязана кисела краставичка.
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...