Продукти:
• 1 ч.ч. разтопено краве масло
• 500 г брашно
• 1 щипка сол
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• 1 к.ч. трохи от сухар
За плънката:
• 2 ч.ч. пюре от печена тиква
• 30 г краве масло
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 2-3 с.л. захар
• 1 к.ч. едро счукани орехи
Начин на приготвяне:
От брашното, разтопеното масло, содата, солта и хладка вода омесваме меко тесто, без много да го измесваме. Оставяме тестото да престои 30 мин.
Разтриваме опечената тиква на пюре и я запържваме в сгорещеното масло. Прибавяме млякото и захарта и бъркаме на огъня, докато сместа да се сгъсти. След това изчакваме да изстине, прибавяме едро счуканите орехи и разбъркваме.
Разточваме от готовото тесто 2 кори. Застиламе с едната дъното на намаслена и поръсена със сухара тавичка. Отгоре разстиламе плънката на пласт дебел около 2 см. Покриваме с втората кора. Надупчваме щрудела на 2-3 места с вилица и печем в силна фурна.
Изчакваме готовият щрудел да изстине и обилно поръсваме с пудра захар.
Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...