Продукти: 
•	1 л чист спирт
•	1 кг дюли
•	25 г канела на пръчици
•	25 гвоздейчета карамфил
•	5-6 бадема
•	1 лимон
•	1 кг захар
Начин на приготвяне:
Нарязваме дюлите на малки парченца и ги сваряваме в 1,5 л вода. Прецеждаме охладения сок и го смесваме със същото количество спирт. Добавяме карамфила, канелата, кората от половин лимон и захарта. Разбъркваме, за да се разтвори захарта и наливаме в бутилки. 
Завързваме отворите с марля и оставяме ликьорът да престои 40-50 дни на слънце. След това прецеждаме и наливаме в бутилки, които плътно затваряме. Нареждаме ги в легнало положение и изчакваме най-малко 6 месеца преди да консумираме ликьора.
 
              Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
 
              Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
 
              Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
 
              Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...