Продукти: (за 5 порции)
• 5 краставици
• 400 г телешко или агнешко месо
• 125 г шунка или сланина
• лимонова кора
• 2 с.л. олио
• 1-2 с.л. брашно
• 1 яйце
• 1 с.л. галета
• 1 стрък праз
• 1 дафинов лист
• 1 к.ч. вино
• индийско орехче
• карамфил, лимонов сок
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Обелваме и издълбаваме краставиците.
Смиламе месото и шунката. Прибавяме настърганата лимонова кора, разбитото мляко, галетата, яйцето, солта, черния пипер и индийското орехче. Разбъркваме добре и пълним краставиците с тази смес. Нареждаме ги в тенджера, чието дъно е покрито с вътрешността на краставиците.
В тенджерата слагаме китка магданоз, сол, черен пипер на зърна, дафиновия лист, праза, 2 зърна карамфил. Заливаме с 1 к.ч. вино и с толкова вода или бульон, че да покрие краставиците. Варим на тих огън 30 мин.
Правим запръжка от олио и брашно, която разреждаме със соса от ястието и изсипваме върху краставиците. Варим още 25 мин и поднасяме.
Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...