Кулинарни рецепти » Гръцки сарми

 Гръцки сарми

Продукти: (за 4 порции)

• 25-30 лозови листа
• 4-5 глави лук
• 5-6 стръка пресен лук /или 1 глава стар лук/
• 1 с.л. ситно нарязан магданоз
• 1 ч.л. ситно нарязан джоджен
• 1 ч.л. ситно нарязан копър
• 1 ч.ч. олио
• 1 1/2 ч.ч. ориз
• 1 ч.л. черен пипер
• сокът от 1 лимон
• сол

Обелваме лука и го варим в подсолена вода, докато омекне. Отцеждаме, оставяме го да изстине и го нарязваме на ситно.

Прибавяме ситно нарязания пресен лук и ситно нарязаните магданоз, джоджен и копър. Наливаме олиото и 1 ч.ч. вода, слагаме ориза, посоляваме на вкус и задушаваме на огъня, докато оризът погълне всичката вода. Отстраняваме от огъня, поръсваме черния пипер и лимоновия сок и отново разбъркваме добре.

От сместа увиваме в лозовите листа малки правоъгълни сармички. Нареждаме сармичките плътно на дъното на широка тенджера и ги затискаме с чиния. Наливаме вода, колкото да ги покрие и ги варим на тих огън.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Начало