Кулинарни рецепти » Телешки мозък в доматен сос

 Телешки мозък в доматен сос

Продукти: (за 5-6 порции)

• 500-600 г телешки мозък
• 250-300 мл доматен сок /или 2 с.л. доматено пюре, размито във 1 ч.ч. вода/
• 2-3 с.л. коняк
• 1-2 с.л. брашно
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 с.л. оцет
• лимонов сок
• черен пипер, бахар, сол
• мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

Накисваме за 1 час мозъка в подкиселена с оцета вода, след което го обелваме и го нарязваме на филийки. Поръсваме ги със сол и черен пипер, овалваме ги в брашното, запържваме ги бързо в сгорещената мазнина и ги изваждаме в затоплена чиния.

В същата мазнина изсипваме доматения сок, кипваме го и го оттегляме да къкри на тих огън. Застройваме го с размитото в млякото брашно и го варим, докато се посгъсти. Прибавяме изпържения мозък, коняка и подправките и оставяме ястието да къкри на огъня още 20 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Карамел Му

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Начало