Кулинарни рецепти » Мозък по шопски

 Мозък по шопски

Продукти: (за 5 порции)

• 600-700 г мозък
• 1 к.ч. брашно
• 1 непълна ч.ч. олио
• четвърт пакетче краве масло
• 5 пиперки
• 5 домата
• 5 люти чушлета
• 1 малка глава лук
• 5 яйца
• магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Почистваме мозъка от ципата и кръвоносните съдове, сваряваме го в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме сварения мозък на филийки, които поръсваме с черен пипер, овалваме в брашното и изпържваме в половината от олиото.

В останалото олио последователно задушаваме ситно нарязания лук, почистените от дръжките и семената и нарязани на парченца чушки, нарязаните на кръгчета домати.

В 5 гювечета разпределяме изпържения мозък, задушените зеленчуци и лютите чушлета. Отгоре поръсваме ситно нарязания магданоз и счукваме по 1 яйце. Посоляваме на вкус, заливаме с разтопеното масло, захлупваме и запичаме гювечетата в силна фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Начало