Кулинарни рецепти » Говежди момици

 Говежди момици

Продукти: (за 4 порции)

• 2 говежди момици
• 2-3 с.л. мазнина
• 1 морков
• 1 глава лук
• 1 к.ч. бяло вино
• 200 г гъби
• 1 лимон
• 10 зърна черен пипер
• 2-3 зърна бахар
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 ч.л. суха стрита чубрица
• 16 мънички кюфтенца от кайма

За соса:

• 3-4 с.л. брашно
• 3-4 с.л. краве масло
• 3-4 с.л. сметана
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Измиваме момиците и ги държим 2-3 часа в марината от студена вода и оцет.

Сгорещяваме 2 с.л. масло и задушаваме в него ситно нарязаните лук и морков. Прибавяме момиците, виното и подправките, посоляваме и варим около 30 мин на тих огън. Отделно задушаваме почистените гъби в 1 с.л. мазнина, 1 ч.л. лимонов сок и 2-3 с.л. вода. Поръсваме с черен пипер, посоляваме и варим гъбите десетина минути след кипването. Прецеждаме ги, но запазваме бульона.

Изпържваме кюфтенцата.

Запържваме брашното за соса в разтопеното масло, разреждаме с гъбения бульон и ако има нужда, добавяме малко от бульона на момиците. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим соса десетина минути на тих огън. След това сипваме разбитата сметана, нарязаните на парченца момици, изпържените кюфтенца и задушените гъби.

Слагаме тенджерата в по-голям съд с вода и варим още десетина минути на водна баня.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Начало