Кулинарни рецепти » Станимашки катми

 Станимашки катми

Продукти: (за 20 катми)

• 500 г брашно
• 30 г мая за хляб
• 1 ч.л. сол
• 1 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

Размесваме маята със солта, захарта, малко от брашното и толкова вода, че да получим рядка кашица. Оставяме я да престои двадесетина минути на топло. После доливаме вода и като бъркаме с лъжица, сипваме на части брашното. Тестото трябва да има гъстотата на боза. Оставяме го да втасва около 30 мин на топло.

За печене на катмите използваме пръстен сач /или тиган/, който предварително затопляме и намазваме с парче сланина. Сипваме с черпак от тестото върху намасления сач и го разстиламе равномерно. Изпичаме катмата от двете страни и веднага след като я вземем от сача я намазваме със свинска мас /или краве масло/. Преди да разстелем нова катма върху сача, пак го намазваме със сланина.

Поднасяме катмите с плънка по желание.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Зелен фасул – фрикасе

Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...

Начало