Продукти: (за 6 порции)
• 500 г домати
• 2 червени чушки
• 1 връзка зелен лук
• 1 лимон
• 2 скилидки чесън
• 2 клонки босилек
• 1 стрък мащерка
• 1 дафинов лист
• 1 кубче пилешки бульон
• 5 с.л. олио
• 1 бучка захар
• половин франзела
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме франзелата на кубчета, които оставяме да изсъхнат. Нарязваме чушките на лентички. Нарязваме лука на ситно и счукваме чесъна с малко сол.
Слагаме всичко в тенджерата и наливаме 3 ч.ч. вода и 2 с.л. олио. Захлупваме и варим 10 мин. Прибавяме доматите, обелени и нарязани на четвъртинки, дафиновия лист, босилека, мащерката, захарта и натрошеното кубче бульон. Наливаме още 2 ч.ч. гореща вода и варим 10 мин. Изваждаме подправките, пасираме супата, опитваме на сол и доваряваме 5-6 мин.
Непосредствено преди да отстраним от огъня добавяме лимоновия сок и останалото олио. Поднасяме супата заедно с изсушените кубчета франзела.
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...