Продукти:
• 1 кг смокини
• 1 кг захар
• 1 ч.ч. вода
• 1 ч.л. лимонтузу
Начин на приготвяне:
Обелваме внимателно плодовете, така че да не се разкъсат. Наръсваме със захарта и оставяме да престоят 30 мин. Добавяме водата и варим на силен котлон, като потупваме с опакото на лъжицата, за да не изкипи сладкото. От време на време обираме пяната.
Намаляме котлона и продължаваме да варим до пълна готовност. Няколко минути преди да свалим от котлона, прибавяме разреденото в малко вода лимонтузу. Наливаме сладкото в затоплени буркани, но не го затваряме веднага. По желание може да стелиризираме 5 мин.
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...