ЗАКУСКА
Пържени филийки по македонски
Прoдукти: 500 г сухи франзели, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 1 с.л. брашно, 1 пакетче краве масло, 1 щипка сол, 1 ч.л. кристална захар, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на филийки. Размиваме брашното в малко мляко и при непрекъснато бъркане прибавяме разбитите яйца, солта и кристалната захар. Потапяме бързо филийките в останалото мляко. След това ги потапяме в яйчната смес и ги пържим в сгорещената мазнина до златисто оцветяване. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Бульон с крем от пилешки дробчета и гъби
Продукти за 5 порции: 1,5 л прозрачен пилешки бульон, 150 г пилешки дробчета, 250 г гъби, 1 к.ч. светъл бешамел, 3 яйца, 1-2 с.л. разтопено краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в маслото. Накрая леко ги посоляваме. Отделно сваряваме дробчетата в подсолена вода и ги претриваме през ситно сито. Смесваме полученото пюре с топлия бешамел и разбитите яйца, разбъркваме добре, изсипваме в намаслен съд и варим крема на водна баня, докато се посгъсти. Разпределяме в чиниите за сервиране сварения крем и задушените гъби, заливаме с горещия бульон и поднасяме.
Пилешко пьоркьолт
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 голяма глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. с връх червен пипер, 2 зелени пиперки, 1 голям домат, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пилето и го нарязваме на порции. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Сваляме от огъня и поръсваме с червен пипер. Връщаме съда на огъня, прибавяме пилешките порции и ги запържваме много добре от всички страни. Наливаме съвсем малко вода, захлупваме и задушаваме. Щом месото поомекне, прибавяме нарязаната на кръгчета чушка и обеления и настърган домат. Посоляваме, захлупваме и готвим до готовност. Ако е необходимо, наливаме още малко вода.
Пъпеши на скара
Продукти за 4 порции: 8 резена от пъпеш, 1-2 кайсии, 6-8 с.л. мед /глюкоза/, 1 лимон, 3-4 малини, 1 с.л.фъстъчено масло, 1-2 с.л. смлени орехови ядки, листенца мента за украса.
Нaчин на приготвяне: Загряваме грила, поставяме фолио, а на него пъпешите и кайсиите, намазани леко със силно размекнатата бадемова мазнина или фъстъчено масло. Запичаме за около 5 минути до омекване. Смесваме меда с лимоновия сок и смлените ядки и с този сос поливаме плодовете, объркани с измитите добре малини, държани в черешов или малинов ликьор. По желание сервираме с топки ванилов,карамелен или кайсиев сладолед.
ВЕЧЕРЯ
Суфле със сирене и шунка
Продукти за 4 порции:150 г натрошено сирене, 150 г нарязана на ситно шунка, половин пакетче масло, 100 г брашно, 600 мл прясно мляко, 4 яйца, сол, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме маслото в емайлиран съд, прибавяме брашното и бъркаме 2-3 минути. Отстраняваме от огъня и прибавяме наведнъж топлото мляко като бъркаме енергично. Прибавяме шунката, сиренето, жълтъците и ситно нарязания магданоз и размесваме всичко добре. Накрая много внимателно прибавяме разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в дълбок съд, предварително намазан с масло и поръсен с брашно. Печем в затоплена до 200°С фурна около 30 мин.
Маслен лешников крем
Прoдукти: 200 г пудра захар, 5 жълтъка, 1 ч. ч. прясно мляко, 1 с. л. брашно, 200 г масло, 100 г солени лешници, 1 лъжичка коняк, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Слагаме на огъня захарта с жълтъците, млякото и брашното и бием с тел, докато се сгъсти. Продължаваме да бием - да се сгъсти. Отделно разбиваме маслото и към него прибавяме жълтия крем, изпечените и смлени лешници, коняка и ванилията.
Разположени в живописния китайски град Сузу, прекрасните древни градини са удивително съчетание на природа, изкуство и интелект. Сузу е известен в наши дни като „Венеция на Изтока” заради своето живоп...
Имам голям лимон, на 5-6 години, расте в стаята в дървено каче с размери 1х1 м, но поради огромните си размери трябва да бъде изнесено навън. Какви условия трябва да му осигуря за нормално презимуване...
Позната у нас още като офика или самодивско дърво, калината е близка родственица на глога, скорушата и на още около 200 вида, някои от които сега са модерни предимно като декоративни. Растенията са хр...
Известно е, че кожата е важна система за човешкото тяло и е свързана с вътрешните органи. Понякога дори е огледало – образът на промените по повърхността й насочва към определена болест. Достатъчно е ...