Още рецепти » 11 март

 11 март

ЗАКУСКА

Маков кекс

Прoдукти: 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, половин пакетче краве масло, 200 г пудра захар, 200 г брашно, 1 бакпулвер, 100 г маково семе, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме заедно със захарта, докато побелее. При непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. След това лъжица по лъжица сипваме последователно прясното мляко и пресятото с бакпулвера брашно. Попарваме маковото семе във вряла вода, отцеждаме го много добре и го слагаме в тестото заедно с ванилиите. Накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци и внимателно разбъркваме. Изсипваме тестото в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Печем сладкиша в умерена фурна.

ОБЯД

Млечна кремсупа от леща

Продукти за 5-6 порции:150 г леща, 1-2 с.л. масло, 1/2 с.л. брашно, 1/2 с.л. грис, 250 мл прясно мляко, сол, черен пипер, 4 филии по-стар бял хляб, 50 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Изчистената и измита леща заливаме с 300 мл подсолена вода, сваряваме и пасираме. Сгорещяваме маслото и пържим до поруменяване брашното, а после и гриса. Наливаме прясното мляко, разбъркваме и изсипваме запръжката при лещата. Подправяме с черен пипер и оставяме супата да клокне на котлона. Нарязваме хляба на кубчета, които изпържваме в маслото. Гарнираме с тях лещата.

Пилешка каша със сирене

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 к.ч. натрошено сирене, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го варим на тих огън в посолена вода. В половината мазнина запържваме брашното до златисто. Разреждаме с горещ бульон от пилето, като непрекъснато бъркаме. В останалата мазнина запържваме парчетата месо до зачервяване от всички страни. Заливаме ги с кашата и поръсваме с натрошеното сирене и с черен пипер.

Пастички от бишкоти

Прoдукти: 2 пакета бишкоти, 50 г краве масло, 1 жълтък, 4 с.л. пудра захар, 2 с.л. какао, 250 мл прясно мляко, 100 г шоколад.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъка заедно с маслото, размекнато до стайна температура, и 2 с.л. пудра захар. Бием, докато получим гладък крем. Сваряваме прясното мляко заедно с какаото и останалата пудра захар. В широка и плитка чиния настъргваме на ситно ренде шоколада. Разрязваме всяка бишкота на 4 парчета, след което слепваме две по две парчетата, като ги намазваме помежду им с приготвения крем. После ги потапяме в охладения млечен сироп и ги овалваме в настъргания шоколад. Държим пастичките на хладно място, докато ги сервираме, за да не се разтопи шоколадът.

ВЕЧЕРЯ

Пилешки дробчета с ориз

Продукти за 4 порции: 300 г ориз, 16 дробчета, 1 ч.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 главичка лук, 1 к.ч. бяло вино, 2 скилидки чесън, 1 щипка индийско орехче, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода. Поръсваме дробчетата с черен пипер и сол, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме ги и в същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Наливаме виното, подправяме с индийското орехче, черен пипер и сол на вкус и варим на тих огън. Щом сосът се сгъсти, връщаме дробчетата. Прибавяме ситно нарязания чесън и варим още 5-6 мин. Разпределяме ориза на купчинки в средата на чиниите за сервиране, а около него слагаме пилешките дробчета заедно със соса.

Кисел от компот

Прoдукти: 1 буркан компот от кайсии /праскови, ягоди, малини и др./, 2 к.ч. нишесте, 3 ч.ч. вода, 2 к.ч. захар, лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сиропа и пасираме през сито. Загряваме до завиране водата заедно със сиропа от компота и захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме размитото в студена вода нишесте, след 4-5 мин пасираните плодове и по желание - малко лимонена киселина. Отстраняваме готовия кисел от огъня и охлаждаме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Диагноза по външността

Визуалната диагностика, чиито основи са положени преди много векове от Хипократ, се прилага и днес от терапевтите - опитният лекар просто е длъжен да разпознае заболяването дори при бегъл оглед на па...

Вкусни гозби с дреболии

Дроб по селски Прoдукти:1 кг черен дроб, 500 мл прясно мляко, 1-2 парчета пушена наденица , 2 глави лук, 1-2 морковчета, 2-3 скилидки чесън, 1-2 чушки, 1 люта чушка, 3-4 домата, 1 дафинов лист...

НЮРНБЕРГ и блясъкът на Бавария

Неоспорима столица на Северна Бавария, Нюрнберг привлича целогодишно гости от всички краища на света. Претърпял огромни разрушения по време на Втората световна война, сега той е прекрасно възстановен ...

Тадж Махал – една любовна история

Историята води началото си от далечната 1607, когато принцът на Махал се разхождал из пазара Меена, придружаван от свитата си. Неочаквано срещнал очарователния поглед на момиче, стрелкащ се под лъскав...

Начало